MİLYONLARI peşinden sürükleyen futbol, bu oyuna gönül verenler için farklı anlamlar ifade eder... İzleyenler için zevk ve heyecan, oynayanlar için şan, şöhret ve para; kulüp başkanları ve yöneticileri için itibar sözcükleri ön plana çıkar... Bu sihirli oyunun bir ayağı daha vardır; sonucu ne olursa olsun kimseye yaranamayan... "Kara gömleklilik"ten çıksalar da yaptıkları en ufak bir hata sonrası "kara vicdanlı" olarak değerlendirilen hakemler, 90 dakika sonrası sonuç ne olursa hep eleştiri oklarına hedef olmuştur. Kaybeden, suçluyu en kolay yoldan bulur: "Hakem puanlarımızı çaldı!"

16 hafta oynanan Süper Lig"de 2008-09 sezonunun ilk yarısı da benzer tartışmaların sıkça yaşandığı bir dönem oldu. Sesleri en fazla çıkan Bursaspor maçında açık ofsayttan yediği golle sahadan yenik ayrılan Trabzonspor ile bu sezonki iki derbiden de eli boş çıkan Beşiktaş oldu. İlk devrenin son maçında ezli rakibi G.Saray"a 4-2 kaybeden Beşiktaş"ın yöneticileri, "Hakem hatalarından en çok bizim canımız yandı" deseler de, geride kalan 16 haftada yaşanan hakem hatalarını puana yansıttığımızda tablonun hiç de öyle olmadığı ortaya çıkıyor.

En karlısı Sivas ve Kayseri oldu

Bu sezonki maçlarda skora tesir eden hakem hatalarının yaşandığı dakikalardaki skorlar göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılsa, ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor. Böyle bir durumda, doğrular yerine konularak yeniden oluşturulacak puan durumuna göre, hakem hatalarından en çok hanelerine 5"er puan yazılması gereken Eskişehirspor ile Gençlerbirliği"nin zararlı çıktığını görüyoruz. Sesi en çok çıkan takımların başında gelen Beşiktaş"ın kaybı ise sadece 1 puan.

Kazançlı çıkanlar ise, 16 haftalık ilk devreyi averajla lider tamamlayan Sivasspor ile zirvenin eteklerinde yer bulmaya çalışan Kayserispor oldu. Anadolu"nun iki komşu kentinin takımı, hakem hatalarının yansımasıyla 4"er puan kazançlı çıktılar. Bu iki takımı, 3"er puanla Gaziantepspor ve Hacettepe, 2 puanla Bursaspor, 1"er puanla Galatasaray ve Antalyaspor takip ediyor.

F.Bahçe, 6.haftadan sonra dengeledi

İlk 6 haftada hakem hataları sonucu 6 puan kaybı olan Fenerbahçe, sonraki haftalarda bu hatalar lehine geliştiği için dengeyi sağladı. Ankaragücü ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor da hakem hatalarında etkilenmeyen takımlar oldu.

Hataların olmadığını varsayarak oluşturulacak bir değerlendirmede puan durumu çok farklı olacaktı.

ARTIDAKİLER

Sivas +4

Kayseri +4

Gaziantep +3

Hacettepe +3

Bursa +2

Antalya +1

G.Saray +1

EKSİDEKİLER

Eskişehir -5

G.Birliği -5

Trabzon -3

Kocaeli -2

Ankaraspor -2

Denizli -2

Beşiktaş -1

Konya - 1

DEĞİŞMEYENLER

Fenerbahçe

Ankaragücü

İstanbul BŞB


ARDA"YA KİMSE İNANMADI

Kayserispor ve Ankaraspor maçlarında ceza alanı içerisinde yaka paça indirilen Arda"nın pozisyonları hakemlere inandırıcı gelmemiş olacak ki, penaltı olarak değerlendirilmedi. Genç futbolcunun Gaziantepspor maçında ofsayttan attığı gol ise geçerli sayıldı.

KARARLAR ADİL OLSAYDI

Trabzon 5 puan farkla liderdi

SÜPER Lig"in ilk 16 haftalık bölümünde hakem hatalarından en çok etkilenen takımlardan biri de zirvenin ortağı Trabzonspor. Deplasmandaki Bursaspor maçında, ofsayttan yediği golle sahadan yenik ayrılan, sahasındaki Sivasspor karşılaşmasında penaltısı verilmeyen bordo mavililer, bu hatalar olmasaydı 37 puanla zirvede yer alacak, yeni oluşacak puan cetvelinde en yakın rakibine 5 puan fark atacaktı.

Geride kalan haftalarda hakem hatalarından etkilenen diğer takımlar, Kocaelispor, Ankaraspor, Denizlispor ve Konyaspor oldu. Eğer oyun kuralları adaletli şekilde uygulanmış olsaydı, Kocaelispor, Ankaraspor ve Denizlispor"un 2"şer, Konyaspor"un ise 1 puan fazlası olacak ve bu durum puan cetvelindeki sıralamayı etkileyecekti.

Hakem hatalarından canı yanan takımlardan Trabzonspor"da yönetim ve taraftarlar, ofsayt golüyle kaybettikleri Bursaspor maçı sonrası Futbol Federasyonu ve hakemlere yönelik tepkilerde bulunmuşlardı.

İşte hafta hafta sonuca etki eden hakem hataları...

1.HAFTA

G.Birliği-Kocaeli: 1-1 (Koray Gencerler): Skor 1-1 iken, Başkent ekibinin son dakikalarda gelen golü ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. (G.Birliği -2, Kocaeli +1)

Gaziantep-F.Bahçe: 1-0 (Yunus Yıldırım): Maç golsüz devam ederken ceza alanı içinde Deumi"nin Güiza"ya attığı tekme cezasız kaldı. F.Bahçe"nin penaltısı verilse, rakibi de 10 kişi kalsa, skor farklı olabilirdi. (F.Bahçe - 3, Gaziantep +3)

2.HAFTA

Kayseri-G.Saray: 0-0 (Bünyamin Gezer): Arda"ya ceza alanında yapılan bariz faule, hakem Bünyamin Gezer penaltı düdüğü çalmadı. (G.Saray -2, Kayseri +1)

3.HAFTA

Hacettepe-F.Bahçe: 2-1 (M.Kamil Abitoğlu): F.Bahçe 1-0 öndeyken, Güiza"nın rakip filelere gönderdiği golü ofsayt gerekçesiyle vermedi. (F.Bahçe -3, Hacettepe +3)

G.Saray-Antalya: 1-1 (Bülent Yıldırım): Yalçın"ın ceza alanı içinde Servet"e yaptığı hareket, penaltı olmalıydı. (G.Saray -2, Antalya +1)

Konya-Denizli: 1-1 (Serkan Çınar): Denizli"nin açık penaltısını hakem es geçti. (Denizli -2, Konya +1)

4.HAFTA

Kocaeli-G.Saray: 1-4 (Selçuk Dereli)

Nonda, kaleci Serdar"a faul yapıp pozisyonunu bozdu. G.Saray"ın beraberlik golü (Baros"la) bu hareketin sonrası geldi. (Kocaeli -3, G.Saray +3)

5.HAFTA

Kayseri-Eskişehir: 1-0 (Koray Gencerler): Eskişehir"in iki penaltısı verilmedi. Maçı 1-0 kazanan ev sahibi takım oldu. (Eskişehir -3, Kayseri +3)

G.Saray-Konya: 4-1 (Yunus Yıldırım): G.Saray"ın ilk golünde topu ağlara yollayan Baros ofsayttı. Skor 1-1"ken, G.Saray"ın atağında ofsayt pozisyonundaki Baros, rakibine faul yapıp topu Lincoln"e kazandırdı. Lincoln de golü yaptı. (G.Saray +2, Konya -1)

9.HAFTA

Eskişehir-F.Bahçe: 2-2 (Kuddusi Müftüoğlu): Skor 2-1 F.Bahçe"nin lehine iken Roberto Carlos"un göğsü ile verdiği geri pası kaleci Volkan kale çizgisinin içinden çıkardı. (F.Bahçe +1, Eskişehir -2)

11.HAFTA

F.Bahçe-Ankaraspor: 2-0 (Yunus Yıldırım): Skor 0-0 iken Edu, Murat Tosun"u açık bir şekilde düşürdü. Ancak penaltı kararı çıkmadı. (F.Bahçe +3, Ankaraspor -3)

12.HAFTA

Ankaraspor-G.Saray: 0-0 (Bülent Yıldırım): Arda ceza alanı içinde yaka paça indirildi. Hakem bu açık penaltıyı vermedi. (Ankaraspor +1, G.Saray -2)

Trabzon-Sivas: 0-0 (Selçuk Dereli): Umut"a ceza alanı içinde açık faul var. Dereli penaltıyı vermedi. (Trabzon -2, Sivas +1)

15.HAFTA

Bursa-Trabzon: 2-1 (M.Kamil Abitoğlu): Sercan"ın Bursaspor"a galibiyeti getiren son dakika golü açık ofsayt. Yardımcıya uyan hakem Abitoğlu, golü verdi. (Bursa +2, Trabzon -1)

16.HAFTA

Konya-F.Bahçe: 1-2 (Kuddusi Müftüoğlu): Maç golsüz devam ederken, Önder"in koluna çarpan top ağlara gitti. Hakem golü verdi. F.Bahçe üç puanı hanesine yazdırırken, Konya haftayı puansız kapattı. (F.Bahçe +2, Konya -1)

G.Birliği-Sivas: 1-2 (Hüseyin Göcek): Sivasspor kalecisi Petkoviç"in Dijite"ye ceza alanı içinde yaptığı kontrolsüz hareketin karşılığı penaltı olmalıydı. G.Birliği"nden Kerem"in attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali hatalıydı. (G.Birliği -3, Sivas +3)

Galatasaray-Beşiktaş: 4-2 (Cüneyt Çakır): G.Saray"ın ilk golünde Rüştü"nün kontrol etmeye çalıştığı topu Servet faul yaparak filelere gönderdi. Delgado"nun atılış şekli de çok tartışıldı. (Galatasaray +2, Beşiktaş -1)

Ligin 16 haftasında sonuca etki etmeyen hakem hataları

Ankaragücü-Trabzonspor: 1-2 (Hüseyin Göçek): Trabzon"un nizami golü, yardımcı tarafından iptal edildi.

İstanbul BŞB- Ankaraspor: 1-2 (Fırat Aydınus): Özer ve Mehmet Çakır"a yapılan iki penaltıyı vermedi.

F.Bahçe-Kayseri: 1-4 (Halis Özkahya): Skor 2-1 Kayseri lehine iken, önce Kazım, ardından da İlhan Parlak, rakipleri tarafından düşürüldü. Hakem ikisini de vermedi.

Galatasaray-Trabzonspor: 3-0 (Bünyamin Gezer): Servet eliyle gol attı ve farkı ikiye çıkardı. Yardımcı ve Bünyamin Gezer göremedi. Bayrak direğini söküp şov yapan Lincoln"e kart vermedi.

Bursaspor-Eskişehirspor: 1-2 (Cüneyt Çakır): Bursaspor"da Zuniga eliyle golü attı. Yardımcı golü verdi.

Eskişehirspor-Galatasaray: 4-2 (Fırat Aydınus): Baros, eliyle düzeltip golü attı. Yardımcı pozisyonu devam ettirdi.

Galatasaray-Gaziantepspor: 3-1 (Halis Özkahya): Galatasaray"ın Arda ile attığı 3. gol, çok açık ofsayttı.

Galatasaray-İstanbul BŞB: 2-0 (Selçuk Dereli): Baros ve Kewell"a yapılan iki penaltı var. Hakem Selçuk Dereli iki pozisyonu da devam ettirdi.

Sivasspor-Konyaspor: 1-0 (Hakan Özkan): Önce Balili, daha sonra Mehmet Yıldız ceza alanı içinde düşürüldü. İkisine de penaltı verilmedi.

Beşiktaş - Eskişehirspor: 2-0 (Hüseyin Göçek): Tello"nun kornerden gelen topu, çizgiyi geçtikten sonra kaleci Ivesa tarafından çevrildi.

Kayserispor-Trabzonspor: 1-1 (Halis Özkahya): Umut"un çizgiyi geçmeyen topu, yardımcı tarafından gol olarak değerlendirildi. İki takım lehine de hatalı birer penaltı düdüğü çaldı.

Galatasaray-Hacettepe: 3-1 (Süleyman Abay): Hacettepeli yanlış oyuncuya kart çıktı. O oyuncu daha sonra ikinci sarı karttan atıldı.

Denizlispor-Fenerbahçe: 0-1 (Aytekin Durmaz): F.Bahçe"nin 78 santim içeriye düşen topu, yardımcı tarafından gol olarak değerlendirilmedi. Yine yardımcı hakem, Güiza"nın nizami golünü, ofsayt gerekçesiyle iptal ettirdi.

Fenerbahçe-Antalyaspor: 2-0 (Bülent Yıldırım): Güiza"ya açık penaltı yapıldı. Yardımcının penaltı ikazına Bülent Yıldırım, kulak asmadı.

Trabzonspor-Eskişehirspor: 2-1 (Fırat Aydınus): Tayfun-Umut mücadelesinde Trabzonspor lehine verdiği penaltı kararı hatalıydı. Colman, Koray"a yumruk attı kırmızı kart gösteremedi. Sarı kartlı Cale"nin arkadan kayarak kartlık hareketine sadece faul verdi. Bu pozisyona itiraz eden Tayfun"a ise arkası dönük vaziyette iken sarı kart göstedi.

Es Es taraftarından karanfilli protesto

ESKİŞEHİRSPORLU taraftarlar, bugün İstanbul"da düzenleyecekleri etkinlikle Türkiye Futbol Federasyonu"nu (TFF) protesto edecek. 12 yıl aradan sonra Süper Lig hasretini bitiren "Kırmızı Şimşekler", "Sevgi eylem gerektirir" sloganıyla TFF"ye olan tepkilerini gösterecekler. Levent"teki federasyon binasının önünde saat 15.00"da bir araya gelecek olan Eskişehirsporlu taraftarlar, Anadolu kulüplerinin haklarını da koruması için TFF"yi göreve davet edip, bina girişine çok sayıda beyaz karanfil bırakacak.