''Kayıtsız 3'' adlı, ''Bristol Channel Cutter Pilot'' sınıfı, 8 metre boyunda, 2,90 metre genişliğindeki ahşap teknesiyle 1 Temmuz 2006'da Kabotaj Bayramı'nda İzmir Foça Limanı'ndan yola çıkan Gülkaynak, 25 bin deniz millik güzergahtan oluşan Akdeniz, Atlantik, Pasifik, Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'i tam 3 yılda geçerek, İzmir Pasaport Limanı'nda tamamlayacağı dünya turunun bir önceki limanı arasında yer alan Kuşadası Setur Mirana'da temir attı. Kuşadası Setur Marina'da Kuşadası Yelken ve İhtisas Kulübü
Başkanı Behzat Kumbasar ve külüp üyeleri tarafından karşılanan Gülkaynak, tek başına yaptığı seyahatinde hiçbir elektronik seyir aygıtı kullanmadığını anlattı.
Sadece Atlantik Okyanusu'nu geçerken kendisine bir arkadaşının refakat ettiğini ifade eden Gülkaynak, turu deniz aşkı, sevgisi, seyahat tutkusu, başka kültürle yaşama isteği ve biraz daha özgürlük duygusu tatmak için yaptığını belirtti. Deniz kirliğine dikkati çeken Gülkaynak, ''Dünya hepimizin dünyası aslında, tüm dünyayı korumamız lazım. Bu konuda biz elimizden geleni her zaman yapmaya hazırız. Özellikle kendi ülkemizde daha aktif olabiliyoruz. Bir şekilde çok kısa sürede organize olmamız lazım yoksa
kaybettiğimiz kıyıları bir daha geri alma şansımız olmayacak. Betonlaşan kıyıların eski haline gelme şansı yok, o yüzden tüm bunların özenle programlanması gerekli'' diye konuştu.
Balık çiftliklerinin denizdeki kirliliği arrtırdığını savunan Özkan Gülkaynak, ''Dünyanın en güzel kıyılarına sahip Türkiye denizleri, bulanık ve çamur hale dönüştü. Tarihi eserler nasıl bir miras ise Türkiye'nin kıyıları da böyle bir mirastır " dedi.
Kuşadası'nda yelken sporuna meraklı çocukların çalışmalarına da katılan ve onlara izlenimlerini aktaran Gülkaynak, 3 yıl sonra İzmir Pasaport Limanı'nda son bulacak dünya turundan sonra da denizden kopmayacağını, birkaç yıl aradan sonra tekrar denize açılacağını söyledi.