26 Haziran'dan itibaren yeni doğan bebekler de d'hil olmak üzere bütün çocuklar için ayrı pasaport zorunlu hale geliyor. Ancak ailelerin maliyeti çok yüksek olmayan pasaport başvurusu sırasında yine de dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunuyor.

Almanya'da 26 Haziran'dan itibaren yurt dışına seyahat etmek isteyen Alman vatandaşı ailelerin küçük çocukları için de ayrı pasaport çıkartması gerekiyor. Önceki uygulamada ebeveynlerin çocuklarını kendi pasaportlarına kaydettirmeleri yeterli sayılıyordu. Ancak güvenlik gerekçesiyle yenilenen mevzuata göre artık her çocuğun resimli bir pasaporta sahip olması zorunlu hale geldi. Fakat ailelerin çocukları için pasaport çıkarmak için dikkat etmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Bunların başında ise çocuklarına pasaport çıkartmak isteyen ailelerin dolduracakları başvuru formunda hem anne hem de babanın imzasının yer alması gerektiği geliyor. Eğer başvuru doğrudan ilgili resmi daireye giderek yapılacaksa eşlerden birinin diğerine vek'let vermesi yeterli sayılıyor. Ancak kişisel müracaatlarda pasaport çıkarılacak çocuğun her halükarda ebeveynin yanında bulunması isteniyor.

BEBEĞİN PASAPORTTAKİ FOTOĞRAFINA DİKKAT

Pek çok ailenin bilmediği hususların başında ise biyometrik standartlara göre çekilmiş bir fotoğrafın yer aldığı pasaportların sadece küçük yaştaki çocuklar için değil, artık bebekler için de zorunlu hale getirildiği geliyor. Buna göre yeni doğan bebeğini tatile götürmek isteyen Alman vatandaşı ailelerin izne çıkmadan önce mutlaka bebekleri için de ayrı bir pasaport çıkartmış olması gerekiyor. Daha önce bebeği için resimli pasaport çıkaran ailelerin ise seyahate çıkmadan önce bebeklerinin pasaportunda yer alan fotoğrafı dikkatlice incelemelerinde yarar bulunuyor. Eğer bebek artık bu fotoğraftakine benzemeyecek kadar büyümüş ya da değişmişse resmin mutlaka yenilenmesi gerekiyor.

Biyometrik fotoğraflarda bebeğin saçlarının yüzünü kapatmaması bilhassa önem taşıyor. Eğer bebeğin fotoğrafı standartlara uygun ve doğum belgesi de hazırsa ilgili makam 13 euro karşılığında pasaportu anında teslim ediyor. İşlemin bu kadar kısa sürmesi ise resmi belgenin k'ğıt evrak olmasından kaynaklanıyor. Mevcut pasaporta yeni fotoğraf yapıştırılması ya da göz renginin değiştiğine ilişkin kayıt düşülmesi söz konusuysa yapılacak her değişiklik için 6 euro işlem ücreti alınıyor.

ÇOCUK PASAPORTU ALTI YIL GEÇERLİ

Çocuklar için çıkarılacak pasaportlar altı geçerli sayılıyor ve sadece bir kereye mahsus olarak uzatılmasına imk'n veriliyor. Çocuk pasaportları 12'inci yaşı takiben geçersiz sayılıyor ve yerine elektronik pasaport çıkarılması gerekiyor. Bu arada yetkililer çocuk pasaportları için çekilecek fotoğraflarda da yetişkinler için geçerli olan biyometrik standartların esas alındığına dikkat çekiyor. Bu nedenle biyometrkik fotoğraflarda yüzün en tanınabilir şekilde ortaya çıkması için çocuğun dik durması, doğrudan fotoğraf makinesine bakması ve ağzının kapalı durmasının sağlanması gerekiyor. Fotoğraf çekilirken gülümseme ya da yüzün tanınmasını güçleştirecek ifadelerden kaçınılması tavsiye ediliyor. Bu arada ailelerin artık çocuklarını fotoğrafçıda "resmi kurallara" göre nasıl uslu tutabileceği hakkında endişelenmesi gerekmiyor. Çünkü birçok fotoğraf stüdyosunda fotoğraf makinesinin hemen yanında çizgi film gösteren küçük ekranlar bulunuyor ve çocukların bu ekrana odaklanması sayesinde çekim işlemi daha kısa sürede tamamlanabiliyor.