TMO, bu sezondan itibaren AB kriterleri kapsamında 3 tonun altındaki ürünü almayacak. Uygulamanın küçük çiftçilerin ezilmesine neden olacağını belirten TZOB Başkanı Bayraktar, “Önce sektörün alt yapı sorunları çözülmeli” dedi

Türkiye'nin AB'nin Ortak Tarım Politikası'na (OTP) ve Ortak Piyasa Düzeni'ne (OPD) uyumu çerçevesinde, Toprak Mahsulleri Ofisi, hububat alımında AB kriterlerini uygulamaya başlayacak. Yönetmelikle, alınacak hububatın kalitesine ilişkin kriterler belirlendi. Ofis artık, tüccar ve şirketlerden de hububat alabilecek. Alımlarda, asgari limit uygulanacak. Kriterlerin, 2017'den itibaren AB'ye tam uyumlu olması öngörülüyor. Tüccar ve şirketlerden yapılacak alımlarda asgari alım miktarı makarnalık buğdayda 10, diğer hububatta 80 ton olarak belirlendi.
KÜÇÜK ÇİFTÇİ DAHA ÇOK EZİLİR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO'ya ürün getiren çiftçilerin yüzde 70'inin 20 tona kadar üretim yaptığını belirterek, “TMO'nun küçük çiftçiyi koruyucu durumda olması, çiftçinin nakit ihtiyacından dolayı ürünü bir an önce satmak zorunda kalması gibi sebepler bu günkü durumda TMO'yu sektörün ayrılmaz bir parçası yapmaktadır. Ülkemizdeki tarımsal işletmelerin yüzde 35'i 20 da'ın altında araziye sahiptir. Bu işletmelerin toplam işlenen alan içindeki payı ise yüzde 5,3'dür. Türkiye ortalama verim 230 Kg/da'dır. 3 ton'luk üretim için gerekli arazi büyüklüğü yaklaşık 15 da'dır. Bu yönetmeliğin buğday çiftçisine ve üretimine olumsuz yansımaması için sektörün alt yapı sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Aksi halde bu yönetmelikler küçük çiftçinin daha fazla ezilmesine zemin hazırlamaktadır” şeklinde konuştu.


Kriterler ürünlerin kalitesini artıracak

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin Avrupa Birliği kriterlerini uygulamaya koymasıyla üretim kalitesinin artacağını ifade eden Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat, üretim koşullarının çok daha ağırlaştığını ve daha hassas bir TMO'nun olacağını söyledi. Çiftçilerin kriterler çerçevesinde getirilecek 3 ton sınırlamasından çok fazla etkilenmeyeceğini söyleyen Oana Çorat konuyla ilgili şunları söyledi: '3 ton kotası mısır ürününde 2-3 dönüme, buğdayda ise 5 dönüm araziye tekabül ediyor. Zaten bu uygulamadan önce de çiftçiler ürünlerini kamyona doldurup Toprak Mahsülleri Ofisi'ne getirmiyorlardı. Yine aracı kurumlarla çalışıyorlardı. Bu yüzden çiftçilerin bu uygulamadan çok fazla etkileneceğini düşünmüyorum. Bu kriterlere öyle ya da böyle uymamız gerekiyordu. Böylelikle üretilen ürünlerin kalitesi artacak.'


Hemen uygulanmaya başlanması çiftçiler için sıkıntı doğurur

TMO'nun hububat alımlarında AB kriterlerini uygulayacak olmasını olumlu olarak değerlendiren Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, TMO'nun piyasadaki düzenleyici rolünü hiçbir zaman kaybetmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Kriterler seçilecek pilot bölgeler yoluyla uygulanmaya konulmalı. Uygulama, bu bölgelerdeki başarı oranına göre Türkiye geneline yayılmalı. Çünkü binlerce üretici ve ekili alan var. Türkiye'nin genelinde uygulanması halinde sancılı bir dönem olabilir. Ayrıca bu karar çiftçilerin topraklarını birleştirmesi amaçlanarak alınmış olabilir. 3 tonun altında ürünü olan çiftçi ürününü üreticiler birliği veya kooperatifler aracılığıyla TMO'ya satabilecek. Bu konuda kesinleşmiş bir şey yok. İkili yapılar belirlenmeli" dedi.


Kalitesi önemli

Hububatın, sağlıklı ve pazarlanabilir kalitede olması gerekiyor. Kriterlere uymayan ürünün fiyatında kusur oranına göre indirim yapılacak.