Devlet Bakanı Tüzmen, "Rusya ile yaşanan gecikmenin maliyeti şu ana kadar 500 milyon dolar" açıklamasını yaptı, çözüm için Rusya'nın AB ile yaptığı anlaşmanın Türk ihracatçısı için de geçerli olması gerektiğini söyledi


Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya'nın Türk ihraç ürünlerini bekletmesinden dolayı yaşananların maliyetinin şu ana kadar 500 milyon dolar olduğunu belirtti. Tüzmen, Rusya ile gelinen noktanın sorulması üzerine, alınan önlemlerin Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararlar olmadığını belirterek, başka ülkelerde Türk ihraç ürünleri ile ilgili farklı uygulamalar varsa piyasa gözetimi ve denetimiyle ilgili kararları genel müdür, müsteşarlar seviyesindeki yazışmalarla uyguladıklarını ifade etti.
AB İLE EŞİT UYGULAMA

Rusya ile olan sıkıntının henüz giderilmediğini anlatan Tüzmen, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın İstanbul'da Rus Gümrük sorumlusu ile görüştüğünü söyledi. Bu sürecin bir an önce Türkiye ihracatçıları lehine sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Tüzmen, Avrupa Birliği ile Rusya'nın varmış olduğu protokoldeki kararların, Türk ihracatçısı için de kabul edilebilecek kararlar olduğunu söyledi. AB ile Rusya arasındaki anlaşma dışında Türk ihracatçılarına özel bir takım güçlükler çıkarılması durumunda, bunun Türkiye açısından kabul edilebilir bir durum olmayacağını kaydeden Tüzmen, AB ile Rusya arasındaki protokolü bildiklerini, onun dışında dayatmalar olması durumunda, sadece Türk ihraç ürünlerine kısıtlamalar olması durumunda, bunu kabul edebilmenin mümkün olmadığını ifade etti. Kürşad Tüzmen, şunları söyledi: "Türkiye'ye karşı uygulanan protokol aynı zamanda AB'nin aday ülkesi olduğumuz için de yapmış olduğumuz Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde de çok fazla hareket kabiliyeti vermez. Sonuçta Rusya, AB ile ne yaptıysa Türkiye ile de aynı şekilde yapmak zorunda. Aksi takdirde kabul etmemiz mümkün değildir bu süreci."


Kazan-kazan anlayışıyla çözeceğiz

Problemin kazan-kazan anlayışıyla çözüleceğini ifade eden Bakan Kürşad Tüzmen, şöyle devam etti: “İsteğimiz, kazan-kazan felsefesi çerçevesinde her hangi bir engellemeyle karşılaşmadan ihracat rakamının artırılması. Zenginlikte ortak paydayı bulmak bizim amacımız. Bizim en fazla emek verdiğimiz ülkelerden biridir Rusya.”