Koç Holding CEO"su Bülent Bulgurlu grubun ilk iki çeyrekteki güçlü performansının, hedeflerin üzerinde ciro ve kâr elde etmesinin yılın kalan kısmını yumuşak bir geçişle atlatmasına yardımcı olacağını belirterek, “Hedeflerin biraz altında kalsak da bu o kadar önemli olmayacak“ dedi. Yaklaşık olarak 1 milyar dolarlık nakit pozisyonları olduğunu aktaran Bulgurlu, ileride bir imkan doğması halinde fırsatlara bağlı olarak bu pozisyonu bir satın alma işleminde kullanabileceklerini açıkladı.

Dünya Ekonomik Forumu toplantısına katılan Bülent Bulgurlu, krizin tüm dünyayı etkilemesi nedeniyle Türkiye"nin bundan muaf olamayacağına dikkat çekerek, ”Avrupa"da ihracat ürünlerimize talep ve ayrıca yurtiçindeki talep azalıyor. Bu bizim iş hacmimizi olumsuz etkiliyor. Ancak biz bu krizi bir avantajla karşılıyoruz. Bizim ilk iki çeyrekteki güçlü performansımız, hedeflerin üzerinde ciro ve kâr elde etmemiz yılın kalan kısmını yumuşak bir geçişle atlatmamıza yardımcı olacak“ diye konuştu.

Yeni pazarlara açılım

Pazar çeşitliliği konusunda çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan CEO Bulgurlu, “Avrupa"da ihracat imkanının azalmasıyla Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi ihmal edilmiş pazarlara yönelerek yeni pazarlar arıyoruz“ açıklamasını yaptı. Bulgurlu, 2009 yılı hedefleriyle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini, bu konuda kurların ve Türkiye"nin ekonomik büyümesiyle ilgili rakamların netleşmesini beklediklerini söyledi.

* Biz yatırımlarımızı uzun vadeli olarak planlıyoruz. Yatırımlarımız sürüyor, kriz nedeniyle herhangi bir erteleme söz konusu değil.

* Fiat merkezle yaptığımız anlaşma sayesinde sipariş almasak da yıllık elde ettiğimiz bir gelir olacak. Bu yüzden krizi daha rahat atlatıyoruz.

* GE"nin elektrikli aletler bölümünün satın alınmasına yönelik askıya alınma yok. Ancak satışla ilgili herhangi bir hareket de yok. Gelişme olursa gerekli adımları atarız.

* Aygaz"ın iştirak yapısındaki değişikliklerle bu şirketi grubun enerji operasyonlarından bazıları için bir şemsiye şirket haline getirdik. Bu haliyle daha verimli hale geldi. Bizim enerjideki iki önemli şirketimizden biri oldu.

* Enerji dağıtım projeleri Koç"un ilgi alanında değil ancak ileride bu strateji değişebilir.

* Dünya petrol fiyatlarındaki inişli çıkışlı seyir Tüpraş"ın yıllık ciro gerçekleşmesini etkileyebilir.

NBK Türkiye"den orta ölçekli bir banka alacak

National Bank of Kuwait (NBK) CEO"su İbrahim Dabdoub, bölgede ABD"nin liderlik rolünün giderek azalmasıyla bir anlamda bir boşluk oluştuğunu, bu rolün gelecekte ekonomik ve finansal kriz nedeniyle daha da azalacağını düşündüğünü belirterek, “Bu durumda, Türkiye"nin lider rolü oynaması için çok önemli bir ortam doğuyor” dedi. Dabdoub, Dünya Ekonomik Forumu"nda yaptığı konuşmada, Türkiye"de yatırımlarını artıracaklarını ve orta ölçekli bir banka almak istediklerini açıkladı ve “Bu 2009"da tamamlanabilir” dedi.

AB"nin 3 önemli riskini rahatlıkla azaltabiliriz

SabancI Holding CEO"su Ahmet Dördüncü Türkiye"nin enerji açısından rolünün sık sık gündeme geldiğini, burada jeopolitik konumunun önemli olduğunu ifade etti.

Dördüncü, Türkiye"nin AB açısından önemli rol oynayabileceği üç alanın enerji tedariğinde kesintiler, yaşlanan nüfus ve güvenlik sorunlarıyla ilgili olduğunu belirterek Türk hükümetinin bu alanlardaki çalışmaları kapsamında bu üç riskin rahatlıkla Türkiye tarafından azaltılabileceğini söyledi.

Elimizdeki kaynakla dinamo rolü oynayabiliriz

Koç Kurumsal İletişim ve Bilgi Grup Başkanı Ali Koç, Türkiye"nin bölgede öncü rol oynamak için çok uygun bir konuma sahip olduğuna işaret ederek, “Türkiye, elindeki kaynaklarla da çok önemli bir dinamo rolü oynayabilir” dedi. Türkiye"nin jeopolitik konumu sayesinde çok geniş bir nüfusa erişme olanağı bulunduğunu, bunların da Türkiye"nin sosyal ve ekonomik gelişmesine çıpa görevi gördüğünü ifade eden Koç, Türkiye"nin çok çeşitli bileşenlere sahip olduğunu ancak bunlardan yeterince faydalanamadığını, bölgedeki barış ve istikrarın önemli bir etkeni olabileceğini aktardı.

Kimin kazanacağı önemli

Dünya Ekonomik Forumu"ndaki konuşması sonrası bölgedeki gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ali Koç, “Şu anda bölgedeki en büyük zorluk, etki ve kaynaklar konusunda bu savaşı kimin kazanacağı konusunda. Bunu kimin kazanacağı Türkiye için de çok önemli” şeklinde konuştu

Ali Sabancı: Hedge ettik ama 60 $"ı öngöremedik

Pegasus Hayavolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, havacılık sektöründe bir süredir gündemde olan ve riskleri azaltmak için önerilen “hedge” işleminin, doğru fiyattan yapılmazsa yararlı olmadığını vurguladı. Ali Sabancı, “Genel müdürüm ve tüm yöneticilerim bugünlerde bana parmaklarını sallıyor, çünkü petrol rekorlar kırarken petrolü hedge ettim ama bugünlerde 60 dolara ineceğini göremedim. Bunu kimse göremedi” dedi. Sabancı bu dönemde herkesin egolarını bir kenara bırakıp rakipleriyle birlikte katma değer ve verimlilik yolunda ortak çalışmalar yapabilmesi gerektiğini söyledi.

Romantik olamazsam...

Ali Sabancı, krizi aşmak için neler yaptığını anlatırken ise, “Artık daha az finans kanalı izleyeceğim. Bir ara takılmış bütün gün dolar, euroyu takip ediyordum. Şimdi günlük verimliliğe odaklanmak ve biraz daha sakin olmak lazım” dedi. Eleman azaltıp azaltmayacaklarına dair bir soruyu ise Ali Sabancı şöyle yanıtladı: “Eleman çıkartmak en son çaredir. Başarılarınızı paylaştığınız insanları işten çıkarırken ailelerini de düşünmelisiniz. Bana ”Bu kadar romantik olmaya hakkın yok“ diyebilirsiniz ama bu kadar bile romantik olamayacaksak yapmayalım bu işi...”

Özilhan: Reel sektör için zor bir yıl olacak

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye"de finans sektöründe kriz yaşanmadığını ancak global krizin reel sektöre yansıyacağını söyledi. Krize ilişkin alınacak önlemlerde hükümetin geç kaldığını vurgulayan Özilhan, “ABD, Avrupa tedbir alırken, biz de alabilirdik. Hükümet 6 ay önce IMF ile anlaşma yapsaydı iyi olurdu. Ama şimdi görüşülüyor bir sonuç alınacağını düşünüyorum” dedi. Özilhan, 2009"un reel sektör için zor bir yıl olacağını, reel sektörde kredi sıkıntısının yaşandığını aktardı.
VATAN