Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Kasım ayı İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarını, Dünya Ticaret Örgütü toplantısı için bulunduğu Cenevre'de değerlendirdi. Çağlayan, Kasım ayında ihracatın 4 günlük bayram tatiline rağmen 8 milyar 825 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5'lik artış yakalanmasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

KAYDA DEĞER BİR EŞİKTEYİZ

Kayıt rakamlarına göre 87.6 milyar dolara ulaşan 11 aylık ihracatın, Aralık ayında gerçekleşecek performansla hedefi yakalayacağını belirten Çağlayan, Aralık ayında geçen yıla göre çok ciddi bir artışın yakalanacağını ve bu yıl ilk kez 10 milyar doların geçileceğini kaydetti. Çağlayan, bu çerçevede, 98,5 milyar dolarlık hedefin rahat yakalanacağını, hatta kayıt rakamlarında bulunmayan altın ihracatı verilerinin eklenmesiyle 100 milyar dolarlık barajın çok rahat geçileceğini ifade etti.

92 MİLYAR DÜZEYİNDE

Bakan Çağlayan, Kasım ayı ihracat verileri ile önceki aylara ait TÜİK verileri birleştirildiğinde, yani kayıt rakamlarına altın ihracatı verileri de eklendiğinde Kasım sonunda yıllık ihracatın 91-92 milyar dolar düzeyinde oluştuğunu kaydetti. Çağlayan Aralık hedefi ile ivmenin süreceğini söyledi.

100 Milyarı aşacağız

Çağlayan, " Aralık ayı içinde 8.4 milyar dolardan daha fazla ihracat yapacağız ve 100 milyarı aşacağız' dedi. Çağlayan, azalmanın ise AB ve Rusya kaynaklı olduğunu belirtti./yeni şafak