Ankara Sigorta Genel Müdürü Şaban Çağıran, sigorta sektörünün hayatdışı branşlarında faaliyet gösteren şirketlerde üretimin ilk 6 aylık dönemde yüzde 1 arttığına değinerek, bazı branşlarda ise oldukça yüksek oranlarda değişim yaşandığına dikkat çekti. DASK'ta yüzde 26, mühendislik sigortalarında yüzde 15, sağlık sigortalarında yüzde 10, yangın sigortalarında yüzde 6 oranında artış yaşandığını aktaran Çağıran, “Nakliyat sigortalarında yüzde 11 ve zorunlu trafik sigortalarında yüzde 8 küçülme yaşandığı görülmektedir. Trafikte yaşanan yüzde 8 küçülme, serbest tarife uygulamasıyla birlikte fiyat rekabetinin de getirmiş olduğu bir sonuç olarak düşünülebilir. Bu durum, 2008'de olduğu gibi 2009 yılında da sektörün teknik sonuçlarını olumsuz yönde etkileyebilecektir. Nakliyat sigortalarında yaşanan yüzde 11 küçülme ise ticaret hacminin küçülmesi ile açıklanabilir.”
Sigorta sektörünün ekonomik krizlerden hem direkt hem de dolaylı olarak etkilendiğini dile getiren Şaban Çağıran, “Örnek olarak dış ticaretin daralması nakliye sigortalarındaki prim üretimini kısa sürede olumsuz etkilerken yangın, mühendislik gibi sigortalarda daha gecikmeli bir etkilenme söz konusu olmaktadır” dedi. Kriz dönemi de olsa gerçek ya da tüzel kişilerin mal, hizmet ve değerlerini koruma içgüdüsünün arttığını söyleyen Çağıran, sigortaya talebin arttığının gözlemlendiğini belirtti. Çağıran, “Sigorta sektörü krizlerden doğrudan olumsuz etkilenirken diğer yandan da kendini koruma içi güdüsü taşımaktadır” dedi.

Reel büyüme 2010'da

Çağıran, 2009 Mart sonu itibariyle yüzde 1 küçülen sigorta sektörünün 2009 Haziran sonu itibariyle yüzde 2,78 artış gösterdiğine dikkat çekti. Çağıran sözlerine şöyle devam etti: “Sektörün büyüme eğiliminde olduğu görülmekle birlikte, sigorta bedellerinin artması ya da bazı alanlarda azalması fiyat rekabetinin aşırı olması gibi nedenlerle 2009 yılı sonunda enflasyon oranına yakın bir büyümenin gerçekleşeceğini beklemekteyiz.

Reel olarak büyümeyi ise 2010 yılının ilk 6 ayında görebiliriz. Sigorta sektörünün bütünü itibariyle bakıldığında hayat ve emekliliğin üretim artışı devam edecektir. Diğer elementer branşlarda ise önemli ve kümül dağılımı etkileyecek bir farklılaşma olmayacaktır. Elementer branşların detayına inildiğinde ise DASK, tarım, ferdi kaza ve sorumluluk sigortalarında artış olabileceği kanaatindeyim.”


Futbolcular ve teknik adamlara Ankara Sigorta güvencesi

Türkiye Profesyonel Futbol liglerinde görev yapan futbolcular, teknik adamlar, hakemler, gözlemciler, federasyon temsilcileri dahil toplam 6237 kişi yurtiçi ve yurtdışında geçerli olmak üzere antrenman ve futbol müsabakalarına gidiş-dönüş süreleri ile antrenman ve futbol müsabakası esnasında ölüm, kısmi ve daimi maluliyet hallerine karşılık Ankara Sigorta tarafından güvence altına alındı. Genel Müdür Şaban Çağıran 2006'dan beni bu poliçeleri yenilediklerini ve 2009 -2010 sezonu için de söz konusu poliçelerin yeniden tanzim edildiğini ifade etti./yeni şafak