8 YILDA 150 DEFA AYM’YE GİTTİ
 
CHP, AK Parti iktidarının yaptığı düzenlemelerin önüne geçmek için (2002-2010) tam 150 defa Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, 150 başvurunun 62 tanesini tamamen veya kısmen kabul etti.
 
Geçmişi ekonomik ve siyasi kriz çıkarmakta usta olmuş Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kendi marifetiyle ürettiği ‘Yemin Krizi’ ile kendisini ve ülkemizi sıkıntılı bir sürece sokmayı başardı.
 
CHP için bu kriz ne ilk ne de son. Ana muhalefet partisi, sadece son 8.5 yıl içinde birçok gerginliği sebep oldu. Parti içinde yaşanan krizlerle huzur bulamayan CHP, bütün ülkeyi ilgilendiren suni krizlerle de devamlı gündemi meşgul etti. İşte son 8.5 yılda CHP tarafından üretilen ve Türk toplumunu geren krizler....
 
2002-2003: 28 Şubat darbesine de zemin hazırlayan “laiklik elden gidiyor, irtica geliyor” argümanlarını sürekli kullanan CHP, bu iddiaları halkın itibar etmemesi üzerine 2007’den sonra terk etti.
 
2004: AK Parti hükümeti, suç olmaktan çıkarılan, “zinanın suç sayılıp sayılmamasına” ilişkin maddesi de dahil 5-6 maddenin değiştirilmesini gündeme getirdi. Bu konu uzun tartışmalara sebep oldu. CHP eski lideri Deniz Baykal, “Zina yasasını bir başka isim altında dayatıyorlar.
 
Önerge verilirse uzlaşmanın bozulduğunu ilan eder Meclis’i terk ederiz” diyerek krizi ateşlemişti.
 
2005: Başbakan Erdoğan’ın başörtüsünü çözümü için bilirkişi olarak Diyanet’ten görüş alınmasına işaret için ‘Ulemaya Sorulsun’ sözü bazı medya tarafından krize çevirdi. CHP yetkilileri de, “Laik devlet fetva istemez” sözleriyle konuyu büyüttü.
 
MECLİS’E SEÇTİRMEYİZ!
 
2007: Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 367 meselesine sahip çıkan CHP, krizi sonuna kadar körükledi. Deniz Baykal, “Cumhurbaşkanı’nı bu Meclis seçemez, seçtirmeyiz” dedi ve seçtirmedi.
 
2008: Başörtülü öğrencilerin üniversiteye girmesini sağlayan kanunu AK Parti ile MHP birlikte Meclis’ten geçirdi. CHP kanunu AYM’ye götürdü ve iptal ettirdi.
 
2008: Başörtü yasasına bağlantılı olarak Yargıtay Başsavcısının açtığı AK Parti’yi kapama davası, ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarına darbe vurdu. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı CHP beğenmedi. Deniz Baykal, “Anayasa Mahkemesi krizi çözmemiştir, ortaya atmıştır” diyerek tepki gösterdi.
 
2009: Demokratik açılımı görüşmek isteyen Başbakan Erdoğan’a Baykal, ‘Kameralar olmazsa görüşmem’ dedi.
 
2010: AK Parti’nin gündeme aldığı Anayasa değişikliği çalışmasına, diğer muhalefet partileri gibi CHP de karşı çıktı. Deniz Baykal, “Bu meclis Anayasa değişikliği yapamaz” dedi. Bütün kriz çığırtkanlıklarına rağmen Anayasa değişikliği TBMM’den geçti ve referandumla da halk tarafından kabul edildi.
 
ÇIKARILAN DİĞER KRİZLER
 
Fakir öğrencilere burs krizi: Belediyelerin verdiği öğrenci bursunu CHP, Danıştay’a götürerek iptal ettirdi. Ayrıca üniversite katsayı farkının kaldırılmasını krize çevirdi.
 
2B Kanunu krizi: Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, hem de kaynak sağlamak amacıyla çıkarılan 2B yasasını AYM götürerek iptal ettirdi.
 
Mayın temizleme krizi: Hükümetin, Suriye sınırındaki mayınların toplanma yasasını krize çevirdi ve AYM’de iptal ettirdi.
 
Türkiye