Çine Karakollar Ovası"nda geçimini çiftçilikle sağlayan karnabahar ve marul üreticileri yetkililerden yardım bekliyor. Karnabaharın tane fiyatı 20 YKr"ye, marulun fiyatları ise 10 YKr"ye kadar düşmesine rağmen ürününü satamayan borç batağındaki üretici çaresiz duruma düştü. Hasat vadeli alınan kredi, gübre, tohum ve mazot borçlarını da ödeyemeyen çiftçi, haciz memurundan önce devletin kendilerine yardım elini uzatmasını istiyor.
Yaklaşık 50 dekar arazide sebze üreticiliği yapan Emin Zor (56) adlı çiftçi havların hoş gitmesi ile erken gelişen ürünü çok düşük fiyata bile satamadıklarını belirterek, ekmek parası bulmakta dahi zorlandıklarını kaydetti. 3 karnabahar yada 6 marul satmalarını durumunda bir ekmek parası kazanabildiklerini anlatan Emin Zor, “Eskiden bir marul parasıyla iki ekmek alırdık. Bir karnabahar parasıyla da üç ekmek alırdık. Şuanda 3 karnabahar yada 6 adet marul sattığımız takdirde bir ekmek alabiliyoruz. Fiyatlar bu kadar düştü. Bu düşüşe rağmen alıcı bulamıyoruz. Dolayısıyla da ekmek parası bulmakta zorlanıyoruz. Ürünlerimiz elde kaldı” dedi.
Çine ilçesinde hal binası olmaması nedeniyle piyasadaki toptan alıcıya güvenemediklerini ifade eden Zor, “Paramızı ve malımızı çarptırmak istemiyoruz. Ziraat Odası"nın bir hal çalışması var. Nisan Ayı"nda tamamlanacağı söylenmişti. Daha sonra da kış sebzesi çıkana kadar faaliyete gireceği açıklandı. Hala bu tesis faaliyete girmediği için sıkıntı çekiyoruz. Dürüst tüccarda malımızı almayınca ürünlerimizi hayvanlarımıza yem olarak yedirmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
Ürünleri elde kaldığı için hasat vadeli kredi, mazot, gübre ve tohum borçlarını da ödeyemediklerini de sözlerine ekleyen Emin Zor, “Böyle giderse yakında haciz memurları kapımıza dayanacak. Dedelerimizden, babalarımızdan kalan ve zor şartlarda kazanarak sahip olduğumuz arazilerimizi bu kriz döneminde yok pahasına haciz yoluyla sattırmak zorunda kalacağız. Hükümetin bu sıkıntımızı görmesini ve yakarışımızı duymasını istiyoruz. Haciz memurundan önce devlet elinin uzanması bizi bu çıkmazdan kurtaracaktır. Aksi takdirde bu şartlarda üretimi sürdürmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.