Dünyayı ve Türkiye'yi sarsan ekonomik kriz sadece sıradan vatandaşı değil ünlülerin hayatını da olumsuz yönde etkiledi.

Ekonomik kriz sadece sıradan vatandaşı değil ünlüleri de vurdu! Tasarruf dönemine giren birçok ünlü, krize karşı aldıkları önlemleri Cosmopolitan dergisine anlattı.

TV, sinema ve müzik dünyası krizden nasibini alınca bu sektörün kahramanları da hayat standartlarını korumak için tasarruf dönemine girdi. Sahne kostümlerine yüksek paralar harcayan, bir giydiğini bir daha giymeyen ünlüler, düzenli olarak yaptıkları kıyafet alışverişlerini kısıtlamaya, yurtdışı seyahatlerine son vermeye, sahne fiyatlarını düşük tutmaya başladı. Aralarında Deniz Seki ve Petek Dinçöz'ün de yer aldığı birçok isim Cosmopolitan dergisine krize karşı aldıkları önlemleri anlattı...

Hande Subaşı

Kriz yüzünden ikinci arabadan vazgeçtim!

Kriz sonrası harcamalarıma daha fazla dikkat ediyorum. Ödemelerimi aksatmamak için gayret gösteriyorum. Düzenli bir maaşımın olmaması bana tedbirli yaşamayı öğretti. Daha az benzin yakan ikinci bir araba almak istiyordum ama şimdilik bunu erteledim.

Petek Dinçöz

Eski kıyafetlerimi yenileyip giyeceğim

Yazdan itibaren 'ekstra' diye tabir ettiğimiz konserlerimiz azaldı. Arsa ve ev almak gibi yatırım planlarım vardı ama vazgeçtim. Alışveriş keyfim kalmadı. Artık düzenli olarak kıyafet alışverişi yapmıyorum. Sahne kıyafetlerimin yenisini yaptırmayı da askıya aldım. Giydiğim elbiseleri de artık revize ettirip kullanacağım. Aslında döviz kuru bir yıl sabitlenip, faizler aşağı çekilse insanlar tekrar ellerini ceplerine atar ve kriz daha kolay atlatılır.

Deniz Seki

Sahne fiyatlarımda artık daha esneğim

Gerçekten bizi zor bir dönem bekliyor. Ama ekonominin düzeleceğini düşünüyorum. Bu tip kaos ortamlarında önce eğlence sektörü etkileniyor. Orkestra arkadaşlarımla fiyatlarımızda esnek olma kararı aldık. Harcamalarıma dikkat ediyorum, kostüm ve aksesuvarlarımda kısıtlamaya gidiyorum. Zaten müzik dışında bir şeye yatırım yapmıyorum.

Başak Sayan

Borçlarımı kapatmaya çalışıyorum!

Aslında krizin Türkiye'yi önümüzdeki ay ve nisanda daha çok etkileyeceğini düşünüyorum. Krizin orta sınıfı yok etmesinden; zenginlerin daha zenginleşip, fakirlerin daha da fakirleşmesinden endişe duyuyorum. Ama ben zaten çok para harcayan biri değilim. Kara günler için para biriktiririm. Şu anda da borçlarımı kapatmaya çalışıyorum.

Hale Caneroğlu

Artık yurtdışı kaçamağı yapmıyorum!

Kriz beklenen bir durumdu ve müzik piyasasını etkiledi. Ama hepimiz yaşadığımız bu ortamdan kendimize bir ders çıkarmalıyız. Ben de kıyafet alışverişlerimi durdurdum. Ve hafta sonu yaptığım yurtdışı kaçamaklarını da askıya aldım. Böyle yaparak krizi en az hasarla atlatabileceğimi düşünüyorum.

Fadik Sevin Atasoy

Süper kahramanlar hep krizlerde çıkar

Kriz dünyaya Amerika'dan yayılmaya başladı. ABD böyle sıkıntılı günlerde, süper kahramanlar yaratır. Örneğin Superman de kriz sonrası yaratılmış. Ve nihayet yeni kahramanlarını da sunuyorlar. Obama ve eşi romantik bir filmdeymiş gibi kameraya gülümsüyor. Filmin adını da Time Square'deki ışıklı panolarda görür gibiyim: 'Süper Kahraman Obama Krize Karşı'.

Nefise Karatay

Ucuz palto alıp sonra atmam!

Bazıları ekonomik krizin gerçek olmadığına inansa da bence Türkiye'de krizin etkileri hissediliyor. Ama geçici olduğuna inanıyorum. Bu dönemde daha dikkatli harcamaya başladım. İndirim var diye ihtiyacım dışında alışveriş yapmıyorum. Paltoya ihtiyacım varsa, pahalısını alıp uzun süre kullanmayı düşünüyorum. Ucuz diye birçok şey alan, sonra da atan insanlardan değilim.

H2