Ekonomik krizin Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan mobilyayı nasıl etkilediğini görmek için dün mobilyacılarla bir araya geldik.

Sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda dünyanın en büyük mobilya kenti olan ve toplam mobilya ihracatının yüzde 20'sinin gerçekleştirildiği MASKO'da görüştüğümüz esnaf durumdan çok dertli değil. Öncelikle bunu söyleyelim. Arada bazı ufak tefek itirazlar gelse de genel görüntünün çok karamsar olmadığının altını çizmek lazım.

Aslında görüşmeye gelirken son dönemde yoğunlaşan 'imdat' çağrılarının da etkisiyle karşımda daha kötü bir manzara bulacağımı düşünmüştüm. Ancak esnafın geneli yaşanan krizin geçici olduğunu ve önümüzdeki aylarda işlerin yeniden açılacağını düşünüyor.

BU GÜNLER GELİP GEÇİCİ


Eren GÜLER YAZIYOR

Mesela MASKO'nun en eski işletmecisi olan Hakkı Süngüç. Sedir Mobilya'nın sahibi olan Süngüç, satışların yüzde 20 düştüğünü ama önümüzdeki döneme yönelik umutlu olduklarını söyledi. Daha önce birçok kez kriz görmüş olan Süngüç'e 'bu günler gelip geçici. İşler 2009 Mart'ta açılmış olur."

Burada Süngüç'ün devletten bir isteği var: "Bize sahip çıkın" diyor, "esnafı biraz destekleyin." Çünkü krizle ağlayarak değil mücadele ile başa çıkılır...

ŞANSSIZ DEĞİLİM, İYİ ZAMANDA AÇTIM

Escara Mobilya'nın sahibi Esmeray Kaya ise bana göre MASKO'nun şanssızı. Çünkü mağazasını henüz ekim ayında, yani krizin tam göbeğinde açmış. Ama ona göre ortada bir şanssızlık yok, bilakis fırsat var.

Esmeray Hanım, "Bana göre mağazayı çok iyi bir dönemde açtık" diyor, çünkü o da mart ayına kadar işlerin açılacağını umuyor.

KORKACAK BİRŞEY YOK

La Modella Mobilya'nın sahibi Latif Uçar da Esmeray Kaya ile aynı durumda. O da mağazasını yeni açanlardan. Ama benzer bir umut Latif Bey'de de var.

"Satışlarımız iyi" diyor. Uçar'a göre problem yaşayanlar var fakat burada kendini yenileyenler ve hesabını iyi yapanlar için önemli fırsatlar var. Uçar bu fırsatlardan kendilerinin de yararlanacağını söylüyor. Hatta agresif bir hedef de belirlemişler. Şu anda iki olan mağaza sayılarını 2010'a kadar 5'e çıkarmayı ve Yunanistan ile birlikte ihracat atağına başlamayı hedefliyorlar.

Uçar, "bu dönemde mağaza açtınız. Hiç mi korkmadınız?" sorumuza da şu yanıtı verdi: "Korkacak birşey yok. Her adımımız planlı."

BEN BU MESLEĞİ OĞLUMA BIRAKMAM

Konuştuğumuz esnaf arasında en tepkili olanı ise MASKO Mobilya Kenti"nin en yaşlı işletmecisi olan 66 yaşındaki Yakup Güler. Onun yerine oğlu Sadık Güler şikayetlerini dile geitiriyor. Kendi ifadesine göre satışları yüzde 75 azalmış. "Kapatsak yeridir" diyor... Kendisi mesleği babasından öğrenmiş ama "oğluma bu mesleği bırakmam" diyor. İkinci kuşak Güler'e göre seri üretim ve markalaşmanın öne çıkması kendileri gibi butik üretim yapan yerleri kötü vurmuş.

BAŞKAN CEVAP VERİYOR: KRİZ VAR MI YOK MU?

MASKO'daki bazı esnaflarla görüştükten sonra bir de son durumu MASKO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Recep Güvenkaya'ya sordum... Kriz var mı yok mu?

Güvenkaya'nın ilk lafı, "Biz memnunuz, önemli bir sıkıntımız yok..." Önümüzdeki dönemin özellikle MASKO için daha avantajlı olacağını söyleyen Güvenkaya, çevrede yapılan toplu konutların tamamlanmasıyla satışların yeniden artmaya başlayacağını düşünüyor.

Fiyatların YTL olması nedeniyle yükselen dövizin kendileri için avantaj oluşturduğunu belirten Güvenkaya, bunun ihracat için de olumlu olduğunu vurguladı.

Güvenkaya'nın altını çizdiği bir husus da kriz nedeniyle herhangi bir istihdam kaybının olmaması...

MOBİLYACI NE İSTİYOR?

Mobilyacılar krizden çok fazla etkilenmediklerini söyleseler de bazı önlemlerin gerekli olduğunun altını çiziyor. Mesela KDV indirimi.

Mobilyadaki KDV yüzde 18 ve bu kriz ortamında esnaf bile yüzde 18 kazanamıyor. Dolayısıyla satın alınan bir koltuk takımın, bir sandalyenin, bir mobilyanın diğer ortağı da devlet...

Esnaf acilen bu KDV sorununun çözülmesini ve yüzde 8'e indirilmesini talep ediyor.

Bir diğer sorun da SSK primlerinin yüksekliği. Aslında bu tüm üretim sektörünün problemi. Mobilyacılar burada sağlanacak bir avantajın da önemli olumlu geri dönüşleri olacağını düşünüyor.

KRİZE KARŞI SİLAH KAMPANYA

Yaşanan krizden fazla etkilenmek istemeyen esnaf kampanya silahına sarılmış durumda. Neredeyse tüm mağazaların vitrinlerinde indirim ve kampanya duyuruları var.

Kimisi yatak odası takımını 1.500 YTL'ye indirmiş, kimisi çok uzun vadeli satış yapıyor, kimisi bir alana bir tane de kendisi veriyor. Hatta esnaf, mevcut krizin mobilya almak isteyenler için şu dönemde çok büyük fırsatlar sunduğunu söylüyor.

778 MOBİLYACI VAR

"Dünyanın En Büyük Mobilya Kenti" olan MASKO'da 778 işyeri faaliyet gösteriyor. MASKO'dan AB ülkeleri, Ortadoğu ve Türkî Cumhuriyetleri'nin de aralarında bulunduğu toplam 40 ülkeye ihracat yapılıyor. 1.3 milyar dolarlık toplam ihracatın yüzde 20"sini gerçekleştiren MASKO"nun toplam satışları arasında ihracatın payı ise yüzde 40.

HÜRRİYET