IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında düzenlenen seminer programı çerçevesindeki ''BBC World Debate'' programında konuşan Sabancı, krizin ardından uygulanacak toparlanma stratejilerine değinirken, bunları uygulamak için zamanlamanın önemine işaret etti.

Sabancı, bu konuda ne çok erken davranılması ne de çok geç kalınmaması gerektiğini dile getirerek, Çin gibi bazı ülke ekonomilerinde daha erken iyileşme görülebileceğini söyledi.

Krizin ardından ekonomik olarak yeniden dengeleme olabileceğine inandığını ifade eden Sabancı, böyle bir durumda belki batıdaki ülkeler daha fazla elinde tutarken, doğu ülkelerinin daha fazla harcayabileceğini belirtti.

Sabancı, çevresel sürdürülebilir büyümenin anahtar konu olacağına kaydederek, toparlanma başladığı zaman ABD'deki aynı otomotiv şirketlerinin Çin'den fazla üretim yapacağını sanmadığını aktardı.
İşsizliğin sadece taleple çözülemeyeceğini ifade eden Sabancı, sadece talebi artırmanın krizden sonra sorunları çözmeye yardım etmeyeceğini kaydetti.

Sabancı, krizin enerji ve sürdürülebilir çevre alına ivme kazandırdığına işaret ederek, ''Bunlar, bizim yatırımlarımız konusunda, önümüzdeki gündem...'' dedi.

İŞSİZLİK ÖNEMLİ SORUN

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, krizin henüz bitmediğini dile getirerek, kriz sonrası uygulanacak politikalara çok erken başlanmaması ve bunlar üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.

Krizin ardından toparlanmanın ülkeden ülkeye göre değişeceğine değinen Strauss-Kahn, kriz ardından farklı bir dünya oluşacağını, daha fazla düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

İşsizliğin önemli sorun olduğunu ifade eden Strauss-Kahn, ''Bazı insanlar risk alıyor ama sonuçlarını hepimiz ödemek zorunda kalıyoruz. Global seviyede daha fazla karar almaya ihtiyacımız var'' dedi./sabah