Interbrand'ın küresel markalar arasında yaptığı araştırma Google'ın marka değerinin geçtiğimiz yıl yüzde 25 artarak 31 milyar 900 milyon dolara yükseldiğini ortaya koydu.

Interbrand yıllık en değerli markalar listesine dünyanın en büyük 100 markasının toplam değeri 2008'de ilk kez yüzde 46'lık bir düşüş yaşadı ve 1 trilyon 150 milyara geriledi.

Coca Cola ve IBM ilk ikideki yerlerini korurken finansal markaların değerleri büyük bir düşüşe geçti. Citi ve UBS'nin değerleri yarı yarıya erirken onları yüzde 32'lik bir düşüşle American Express izledi. İnsanların araba almaya zorlandıkları bu dönemde, Toyota, Mercedes, BMW, Volkswogen ve Porsche'nin de değerleri düşüşte.

GÜVEN KAYBOLDU

Interbrand'in Yönetim Kurulu Başkanı Jez Frampton, markaların bir söz, bir taahhüt anlamına geldiklerini ve zor zamanlarda bu sözler tutulmadığında güvenin kırıldığını belirtti. Ancak ekonomik durgunluk ve bunalım dönemlerinde de direnç gösteren avantajlı markalar mevcut. Tüketiciler, araba gibi büyük kalemleri karşılayamazken Coca Cola, McDonalds veya Gilette gibi markalara para ayırabiliyor. /sabah