Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de yaşananlar konusunda Türkiye ile Rusya Federasyonu'nun tavrı ile ilgili olarak, "Her şeyden önce Suriye'nin istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yoktur. O konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, yapılan açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, düşürülen jetimizle ilgili ellerindeki bilgileri Türkiye ile paylaştıklarını söyledi. Bu konu görüşmede gündeme geldi mi? Veriler arasında farklılıklar var mıydı?" sorusuna, "Paylaştığımız belge yok ama bilgi noktasında, olayların ilk olduğu anda Sayın Başkan ile benim bir telefon görüşmem vardı ve bu görüşmede Sayın Başkanın bana aktardığı bilgiler vardı. Ben de Sayın Başkan'a bizim belgelere dayalı bilgileri aktarmıştım. Aramızdaki bilgi paylaşımı budur. Belge paylaşımı yoktur" yanıtını verdi.

Erdoğan, "Türkiye bilindiği gibi Esed rejiminin en keskin tenkitçilerinden bir tanesi. Rusya ise bölgede istikrarın tesis edilmesinden yana. Esed değişirse sizce bu Suriye'yi kaosa sürüklemeyecek mi?' sorusuna şu yanıtı verdi:

"Her şeyden önce Suriye'nin istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yoktur. O konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız. Ama bildiğiniz gibi Suriye'de otokratik yapının bir neticesi olarak olarak şu anda 18 bini bulan öldürülmüş insan var. Kendi halkını acımasızca öldüren bir rejim var. 40 bin göçmen bizim ülkemizde var, 150 bin göçmen Ürdün'de var, 20 bin göçmen Lübnan'da var. Böyle bir tablo karşısında bir değerlendirme yapıyoruz.

Biz diyoruz ki olması gereken, halkın iradesi Suriye'de ne istiyorsa o olsun. Beşşar Esed'den sonrasının kararını Suriye dışında başka ülkeler vermesin. Suriye halkı versin. Bu noktada tabii BM Güvenlik Konseyi'ne, özellikle de 5 daimi üyeye çok önemli görev düşüyor. Cenevre'de yapılmış toplantı aslında önemli bir yol haritasıdır. Bu yol haritası istikametinde atılacak bir adımla sonuç alınabileceğine inanıyorum. Fakat sürecin uzaması orada Baba Esed'in yaptığı katliamların bir sonucunu getiriyor. Türkiye olarak bizim isteğimiz katliamlar dursun, barış Suriye'ye egemen olsun, halkın iradesiyle Suriye huzur bulsun."

2.5 SAAT SÜRDÜ

Kremlin Sarayı’ndaki görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan YardımcısıÖmer Çelik ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da katıldı. Baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşme yapıldığı ve yemek yenildiği öğrenildi.

PUTİN SURİYE KONUSUNDA KONUŞMADI

İki liderin basın toplantısındaki gerginliği yüzlerine ve vücut dillerine yansırken Rusya Lideri Putin'in Suriye konusunda açıklama yapmaması dikkat çekti. Putin ve Erdoğan genel açıklamalarında iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerdeki gelişmeye dikkat çekti. Enerji ve turizm konusundaki gelişmeler vurgulandı. Basın mensuplarının sorularıyla gündeme gelen Suriye ile jet krizi konusunun görüşmede dikkate gelmediği ifade edildi. Basın toplantısında bir hayli gergin ve yorgun olduğu gözlenen Erdoğan Suriye konusundaki soruları yanıtlarken Putin bu konuda soru yanıtlamadı.