İki lider Nükleer Güvenlik Zirvesi için Seul'e gitti. İki liderin fırsatı bilip biraraya gelmelerinin nedeni kuşkusuz Ortadoğu'daki sıcak gelişmelerdi.

Ancak Türkiye açısından zirvenin dikkat çeken bir başka noktası daha vardı. O da Obama-Erdoğan görüşmesinin yapıldığı masadaki bir isimdi.

Son dönemde ifade krizinin baş aktörü olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan!

Grand Hyatt Seoul Otel'de yapılan görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Fidan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar eşlik etti.

Peki neydi Hakan Fidan'ı bu toplantıda özel kılan?

Bu sorunun yanıtı CIA Başkanı David Petraeus'un Ankara'ya yaptığı ziyaretin ayrıntılarında gizli.

CIA BAŞKANI YALNIZ GELMEMİŞTİ!

Tüm bu açılardan bakınca, CIA Başkanı Petraeus'un ziyaretindeki sürpriz, beraberinde getirdiği kişiydi:

Yani NSA Başkanı James Clapper.

NSA, yani Ulusal Güvenlik Ajansı, ABD'de iletişim istihbaratından sorumlu kurum. Yabancı ülkelerin iletişimlerini, yani telefonlarını, e-postalarını izleyerek, bilgi topluyor. Ayrıca ABD hükümetinin iletişimi yabancı teşkilat sızmalarından korumak da NSA'nın görevleri arasında.

O ziyaretin ardından hem CIA, hem de NSA Başkanlarının birlikte Ankara'ya gelmelerini, Türkiye'deki istihbarat alanındaki yeni yapılanma çalışmaları olarak değerlendirilmişti. Bu yapılanmanın kilit kurumu ise kuşkusuz MİT'ti.

SÖZKONUSU İSTİHBARAT OLUNCA...

Seul'de de sözkonusu 'güvenlik ve istihbarat' olunca MİT Müşteşarı, Türkiye'nin 1 Numaralı müttefiki ABD ile yapılan görüşmenin baş aktörü oldu. Görünen o ki, Fidan'ı özel yasal düzenlemeyle güvencesi altına alan Başbakan Erdoğan, MİT müsteşarını yanından ayırmayacak gibi görünüyor.