Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gelen şikayetler üzerine yaptığı açıklamalar ile bankalara "ayar" çekmeye devam ediyor. BDDK son olarak bankaları, “Masraf, komisyon ve ücretlerin üst limitleri ahlak ve adaba uygun olmalı" uyarısı yaptı. BDDK'nın uyarısın ardından bir çıkış da Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya'dan geldi. Kaya, bankaların masraf adı aldıkları ücretlerde “insafsızlığın alası"nı yaptığına dikkat çekti.

Ticaret erbabı korkuyor

Bankaların 60, 80 hatta 300 liraya kadar kredi kart aidatı aldığına dikkat çeken Kaya, “Bu kadar yüksek aidat ücret mi olur" diye isyan etti. Çekten kesilen masrafların da yüksek olduğunu vurgulayan Kaya şunları söyledi: “Bugün bir ticaret erbabı çek alırken sevinmesi gerekirken, çekiniyor. Çek alırken banka şubesinin kendisine yakın mı değil mi ona bakıyor. Vereceği yüksek masraf gözünü korkutuyor. Çünkü alınan ücretler oldukça yüksek."

Bankacılık sektörünün “tüketicilerden aldığı masraflar nedeniyle 'altın çağını' yaşadığını vurgulayan Kaya, teknolojiye yapılan yatırımın bile faturasının vatandaşa çıkartıldığını kaydetti. Kaya, “Teknolojiye yatırım yapılıyor tamam da ben bankanın ortağı değilim ki her gün masrafını bana yüklüyorsun. Bir bankanın genel müdürü 'yatırıcımız bizim para kazanmamızı istiyor' diyor. İyi de bunu vatandaşın sırtından yapmak zorundalar mı. Biraz insaflı olmaları lazım. Böyle giderse yakında müşteri de bulamayacaklar" şeklinde konuştu.

Bilgin timsah gözyaşları döküyor

Nazım Kaya, BDDK'nın bankaları uyarıcı açıklamalar yapmasını da "timsah gözyaşları" olarak nitelendirdi. BDDK Başkanı Bilgin'in yakında görev süresinin dolacağını, normal bir tüketici gibi hareket etmek zorunda kalacağını ifade eden Kaya, "BDDK bugüne kadar görevini yerine getirmedi. Bankalara devamlı kapıyı açık tutan BDDK, bir kez olsun tüketicilerin telefonuna çıkmadı, kapılarını açmadı. Şimdi sayın başkanın görev süresi dolduğu için bu tür açıklamalar yapılıyor. Bankalara fırsat veren şahısların ağlamaya hakkı yok."

TÜRKİYE’NİN TOPLAM KREDİ KARTI BORCU 59 MİLYAR LİRA
Finansal Türkiye Haritasına göre Türkiye genelinde kredi kartları toplam borç miktarı 59 milyar 14 milyon 352 bin TL. Bu rakamın 3’te biri İstanbul’a ait.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak’ın kredi kartı borçlarıyla ilgili soru önergesine BBDK Başkanı Tevfik Bilgin’in bilgi notuyla yanıt verdi. Aralık 2011 Finansal Türkiye Haritası uygulamasından derlenen bilgiye göre Türkiye genelinde kredi kartları toplam borç miktarı 59 milyar 14 milyon 352 bin TL. Bunun 1 milyar 19 milyon 377 bin TL’si takipte.

En çok kredi kartı borçlusu beklendiği gibi İstanbul’da. İstanbul ilinde kredi kartları toplam borç miktarı 20 milyar 290 milyon 854 bin lira olurken bunun da 3 milyar 523 milyon 721 TL’si takipte bulunuyor.

Babacan, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir programın yürürlüğe konulmasının kanun ile düzenlenecek bir konu olduğunu belirtip, bu hususa ilişkin BDDK nezdinde bir çalışmanın bulunmadığını açıkladı. Babacan ayrıca limitlerle ilgili de BDDK nezdinde bir çalışmanın olmadığını duyurdu. (ANKA)