Günümüz şartlarında neredeyse herkesin kredi, kredi kartı ya da banka dışı borcu bulunuyor. Kullanım kolaylığı ve taksit olanakları nedeniyle vatandaşlar kredi kartlarını tüm harcamaları için kullanıyor. Ancak kart borçlarının tamamını kapatmak her zaman mümkün olmuyor. Üst üste ödenemeyen kredi kartı ekstreleri zamanla ödenemez duruma geliyor. Bu noktada tüketici kredileri devreye giriyor. Kart borçları ve diğer giderler için çekilen krediler kişinin ödeme güçlüğü çekmesine yol açarsa borçlar içinden çıkılamaz bir nokyaya geliyor. Peki birikmiş borçlardan kurtulmak mümküm mü? Borcu olanlar nasıl bir yol izlemeli?

Birikmiş borcu olanlar bu borç yükünden kurtulamayacaklarını düşünüyor. Ancak planlı bir şekilde hareket edenler küçük ödemeler ile bile borçlarından kurtulabilir. Posta gazetesinden Özlem Denizmen borcu olanlar için yol haritası niteliğinde bir yazı kaleme aldı. İşte 11 maddede borçlardan kurtulma rehberi...

1- BÜTÇE ŞART

ÖLÇMEDİĞİN ŞEYİ YÖNETEMEZSİN Borcunu ödemek için aylık bir bütçe ile gelir ve giderlerini takip ederek başla. Gelir, borç, birikim, kira/ev kredisi, gıda, faturalar, ulaşım, sağlık/eğitim, giyim/ kişisel bakım, tatil/eğlence, ev eşyası, zaaf. Tek tek nereye, ne kadar harcadığını yaz. Bütçe, borç geri ödemesinin başlangıcında organize olmanın en temel yolu.

2- 10 SANİYE KURALI

BİZİ DUYGULAR YÖNETİYOR Hedefine ulaşmak için bir yerlerden kısmak şart. Alışverişlerinde isteklerinle ihtiyaçlarını ayır. Planında yoksa istek harcaması yapma. Her harcamanı ve borç ödemelerini yakından takip etmek için Moneye uygulamamı kullan. Çevrende çok para harcayan insanlar varsa onlardan bir müddet uzak dur.

3- KENDİNİ MOTİVE ET

KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞAR Küçük bir borcun tamamını geri ödemek hem borç ödeme yolculuğuna devam etmek için ihtiyaç duyduğun motivasyonu sağlar hem de listenden bir madde eksilmiş olur.

4- ASGARİ TUTARDAN FAZLASI

STRATEJİK OLMALI Borçların üzerinde gerçek bir etki yaratmak ve borç sarmalından çıkmak için her ay kredi kartı ekstre borcunun asgari tutarından fazlasını öde. Mevcut borçlar bitene kadar yeni borç ya da taksit yapma.

5- KREDİ KARTI KULLANMA

GEÇİCİ BİR DURUM Kredi kartlarını anlamadan kullanıyorum gereksiz yere borçlanıyorum diyorsan borçların bitene kadar kredi kartı kullanma. Alışveriş uygulamalarına tanımlı olan kredi kartlarını da sil. Finansal durumunu kontrol altına almaya odaklan.

6- YAPILANDIRMA FIRSATI

BALIK YAN GİTMESİN Borcun olan bankalarla görüş. Yapılandırma konusunun senin durumunda avantajlı olup olmadığını sor. Bankanla anlaştığın sürece her borcu yapılandırabilirsin. Yapılandırma vadeleri kredi kullandığın tarihe, kalan borç bakiyene ve kredinin türüne göre değişir.

DİKKAT!

İhtiyaç kredin varsa ve 16 Eylül 2021 tarihinden önce çektiysen, tutara bakılmaksızın en fazla 36 ay vadeli yapılandırılabiliyor. Bu tarihten sonraki krediler için yapılandırmayı borç bakiyene göre belirliyorlar. Borç bakiyen, 0-50.000 TL arası ise en fazla 36 ay, 50.001-100.000 arası ise en fazla 24 ay, 100.001 ve üstü ise en fazla 12 ay yapılandırma olur. Yapılandırma kararının bankanın inisiyatifinde olduğunu unutma.

7- ‘KREDİ ÇIKTI!’

GERÇEKÇİ OL Bana her gün birçok soru geliyor: “Özlem Hanım bankadan mesaj geldi, 50 bin lira kredi limitim varmış. Sizce bu parayı alsam mı?’’ gibi. Benim bu sorulara cevabım şu: Bu para bedava DEĞİL. Kredi bankanın belli bir faiz karşılığında sana ödünç verdiği para. Bunun maliyeti var. Havadan gelen para değil. İhtiyacın yoksa neden bu parayı kullanasın?

8- KULLANMADIĞIN EŞYALARINI SAT

DESTEK OLSUN Evinde, gardırobunda istemediğin eşyaları satıp tüm kazancını borçlarını ödemek için kullanabilirsin. Not: Komşu kızlarımız Ela ve Mina bizim evin önünde, bütün gün oturup kendilerinin ve ailelerinin artık kullanmadıkları eşyaları sattılar ve kazandıklarını eğitim için bağışladılar.

9- ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİR

SİLKELENMEN ŞART Fazla harcama yapmak ve yüksek tutarlı borçlarının olması davranışsal bir sorun olabilir. Günlük alışkanlıkların ve harcamaların konusunda kendine dürüst ol. Son üç aylık, bir yıllık kredi kartı ekstrelerinin dökümüne bak. Çözüme odaklan ve borçlarını ödemeye başlamak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yap.

10- EK GELİR

BAZEN TEK ÇÖZÜM İkinci bir işe başlayarak gelirini artır veya ailede çalışabilecek kişi varsa o da aile bütçesine katkıda bulunabilir ve kazandığınız parayı borçlarınızı ödemek için kullanabilirsiniz. Her gün internette nasıl para kazandığını yazan insanlar bana ulaşıyorlar. Siz de yapabilirsiniz.

11- KENETLENİN

ORTAK HAYAT Ortada borç sorunu varsa samimiyetle konuşun, gizlemeyin ve ailece birbirinize kenetlenin. Borçlarınızı ödeyeceğinize inanın. Birbirinizi suçlamayın, bu boşa giden enerjiden başka bir şey değildir.

12- DAVRANIŞA DÖNÜŞTÜR

SÜREKLİ GELİŞ Borçlarını kapatma hedefine ulaştığında borç sorununun tekrar ortaya çıkmaması için sağlıklı para alışkanlıklarını sürdür. Borçlarının neden, hangi durumlarda oluştuğunu unutma.