Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Ankara'da, düzenlediği “Türk bankacılık sistemi 2009 yıl sonu genel değerlendirmesi” konulu toplantıda tartışma konusu olan kredi kartı kullanım bedelleri hakkında müşterilerin ne yapması gerektiğini açıkladı.

BDDK Başkanı Bilgin, kredi kartı kullanıcıları ile bankalar arasında zaman zaman davalık olan kredi kartı kullanım bedelleri ile ilgili ne yapılması gerektiğini açıkladı. Bilgin, yeni kart almak isteyen vatandaşlara sunduğu önerisinde, kredi kartı sözleşmesini doldurup imzalarken sözleşmenin üzerine "kredi kartı kullanım bedeli ödemeyeceğim" şeklinde not düşmelerini istedi. Bu not düşüldükten sonra eğer banka kredi kartı vermeyi kabul ederse hiç bir kredi kartı bedeli ödenemeyeceğini söyledi

BİR YILDA 35 MİLYON 830 BİN KİŞİ BİREYSEL KREDİ KULLANDI

Türkiye'deki bankacılık sisteminin 2009 performansı ile ilgili açıklamalarda bulunan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye'de 2009 yılında 35 milyon 830 bin kişinin kredi bireysel kredi kullandığını açıkladı.

Kredilerde 2008'in sonundan itibaren bankaların kredilerde frene bastığnı ifade eden Bilgin, 2009'un son çeyreğinde ise kredilerde artış oranının yüzde 4,5 i bulduğunu açıkladı. Kredilerde 2009 yılında yüzde 6.9 artış olduğunu söyleyen BDDK Başkanı Bilgin, toplam kullanılan kredi tutarı 393 milyar TLolduğunu belirtti. Kredi veren kurumlar arasında katılım bankaları kullandırdığı kredileri yüzde 34 artırırken, özel bankaların kullandırdığı toplam kredi tutarları yüzde 0.4 oranında azaldı. Bilgin, kredilerde asıl hacmin ise kamu bankaları tarafından yaratıldığını söyledi.

TAŞIT KREDİLERİNDE GERİLEME

Kredilerde geçen yıl Temmuz ayında dip noktasını gördüklerini ifade eden Bilgin, 2009 yılında üçüncü çeyrekte ekonomik aktivitenin artmasıyla birlikte kredilerinde olumlu etkilendiğini söyledi. 2009 yılında kullanılan kredilerin içinde taşıt kredilerindeki yüzde 20'lik gerileme yaşandığını söyleyen BDDK Başkanı Bilgin, geçen yıl içerisinde alınan araçlarda daha çok sıcak para veya kişilerin birikimlerinin kullandığını açıkladı. Konut kredilerinde ise geçen yıl içerisinde yüzde 15 arttığını ve 906 bin kişinin konut kredisi kullandığını söyleyen Bilgin, "Bu durum Türk bankacılık sisteminin gücünü gösteriyor. Kredi kullanan 35 milyon 830 bin kişi içerisiden 906 bin kişiye konut kredisi kullandırabilecek kadar güçlü bir sisteme sahibiz" dedi. - Hürriyet