Bankalar ile reel sektör arasında krizle birlikte başlayan 'kredi geri çağırma' tartışması yeni bir boyut kazandı. Bankaların başlattığı yeni uygulama çok tartışılacak!

Bazı bankalar bu kez de kendisine kredi borcu olan firmaların mevduatlarına bloke koymaya başladı. Böylece bankalar ile reel sektör arasında krizle birlikte başlayan "kredi geri çağırma" tartışması yeni bir boyut kazandı.

KÜRESEL krizle birlikte, reel sektöre açtıkları kredileri vadeleri dolmadan çağırdıkları için eleştirilerin hedefi haline gelen bankaların, "kredi çağırmayı" gölgede bırakacak yeni bir skandala imza attıkları ortaya çıktı. Bankaların, kendilerine kredi borcu olan firmaların, kredinin vadesi doluncaya kadar "bloke koydukları" belirlendi. Bankaların bu yöntemle, kredinin tahsilatını güvenceye aldıkları öğrenildi.

BDDK"YA ŞİKAYET YAĞIYOR

BANKALARIN, kredileri geri çağırmanın ardından uygulamaya koydukları, borçlu firmaların mevduatlarını el koyma skandalı, BDDK"ya firmalardan gelen şikayetler üzerine ortaya çıktı. Son dönemde, bankaların kredi geri çağırmaları konusunda firmalardan birçok şikayet alan BDDK"ya, son günlerde "mevduatıma banka el koydu" şikayetleri gelmeye başladı. Yapılan incelemede, bazı bankaların, alacaklarını garantiye almak için, müşterilerine ait mevduatları kredinin vadesi doluncaya kadar işleme kapattığı belirlendi.

BDDK ÇÖZÜM ARAYIŞINDA

BDDK"nın yaptığı incelemelerde, bankaların bu kapsamda yaptığı uygulamanın, firmalarla yapılan kredi sözleşmelerinde yer aldığı, bu nedenle bankalara yasal bir yaptırım uygulamanın da imkanı bulunmadığı görüldü. Hükümete de bu konuda, birçok şikayet gittiği belirtilirken, ekonomi yönetiminin firmalardan gelen "bloke" şikayetlerini bankalarla görüşerek çözüm getirmeye çalıştığı kaydedildi.

Bankalar krediyi kıstı

Tarih Kullandırılan Takipteki

kredi miktarı krediler

24.12.08 369.574 13.201

23.12.08 369.807 13.195

22.12.08 370.190 13.161

28.11.08 374.664 12.672

29.09.08 366.219 11.401

31.12.07 289.048 10.314

29.12.06 224.239 8.512

"Bloke" işlemi nasıl yapılıyor?

BANKALARIN, firmalara ait mevduatlara bloke işlemini, "firma kredi borcunu ödemezse güvence olsun" anlayışı ile yaptıkları belirlendi. Örneğin bir firmanın A firmasına kredi borcu bulunuyor. Aynı firmanın, kredi kullandığı bankada mevduat hesabı da yer alıyor. Firma, mevduat hesabından para çekmek istiyor, ancak banka buna izin vermiyor. Banka, müşterisine, "kredinin vadesi doluncaya kadar" hesabını çekemeyeceğini söylüyor. Böylece, banka kredinin geri dönüşünü bir ölçüde, garantiye almış oluyor.

Kart borçlusuna yeni tuzak

KREDİ kartı borçlularına nakit sağlama yöntemleri son zamanlarda oldukça yaygınlaştı. Bu alanda yasal olmayan bir sektör oluştu. Hatta bazı firmalar bu konuda internet siteleri kurmaya, kredi kartına nakit avans vermeyi legalmiş gibi alenen yapmaya başladı. Bir finans ve altın firması, mail adreslerine gönderdiği "para mı lazım?" başlıklı yazıda kredi kartı borcu olanlara çağrıda bulunuyor. Firma kredi kartına taksit ile tüketiciye nakit para sağlıyor. Bu nakit avans 2 şekilde sağlanıyor ancak alınan ve ödenen arasında fark olmuyor. Örneğin 3 bin YTL isteyen tüketicinin kredi kartından alışveriş yapmış gibi 4 bin YTL çekiliyor ve yüzde 25"i kesilerek istediği para veriliyor. Tüketici, 3 bin YTL ile acil borcunu kapatıyor, 4 bin YTL"yi 12 eşit taksitle ödüyor. Diğer seçenek altın alım satımı. Firma, kredi kartına 12 ay taksitle peşin fiyatına 24 ayar altın satıyor. Nakide ihtiyacı olan tüketiciden yüzde 25 eksiğine geri alıyor. Yani 1000 YTL"ye sattığı altını 750 YTL"ye hemen geri alıyor.


STAR