Merkez Bankası'nın faiz koridoru indirimi kredi faizlerine yansımaya başladı. Bankalar hem Merkez'in kararı hem de bahar kampanyaları nedeniyle ihtiyaç kredilerinde indirime gitmeye hazırlanıyor

Bankalar 2011'in son çeyreğinden itibaren yükseltmeye başladıkları konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faizlerini indiriyor. İlk adım Türk Ekonomi Bankası'ndan (TEB) geldi, Akbank da kampanyalarla faizleri indirmeye başladı. Bireysel kredilerde faiz oranlarını ilk indiren banka Türk Ekonomi Bankası (TEB) konut kredisinde faiz oranını 60 ayda yüzde 1.15'e, taşıt kredisi faiz oranını 48 ayda yüzde 1.35'e, ihtiyaç kredisi faiz oranı ise yüzde 0.40'a kadar düşürdü.

MEVDUATA DA YANSIYACAK

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, "Piyasadaki gelişmelere bağlı olarak, 2011'in son çeyreğinden itibaren kredi faizleri yükselmeye başlamıştı.

Müşterilerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılayabilmek amacıyla faiz oranlarımızda yeni bir düzenlemeye gittik" dedi. Tüketici kredileri ile birlikte bireysel bankacılığın diğer alanlarında da iddialı olduklarını belirten Gökhan Mendi, 2012 yılı içerisinde bu alanda yeni hizmet ve ürünler sunmaya devam edeceklerini söyledi.

Diğer bankalarında faiz indirimi furyasına katılması bekleniyor. Merkez'in kararının mevduat faizlerine de yansıyacağı belirtiliyor.

AKBANK da indirime gitti

Akbank'da birçok kampanyayla faizleri indirmeye başladı. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, ihtiyaç kredilerinde yeni bir kampanyaya başladıklarını belirterek, "Hem faiz indirdik hem de masrafı 200 TL olarak sabitledik" dedi. Banka konut kredisi faizlerini de 5 yıla kadar yüzde 1.08, 10 yıla kadar yüzde 1.10 faiz oranına indirdi.

Faiz 8.88'i gördü

Merkez'in kararından sonra parasal gevşemenin öngörülenden hızlı olabileceği beklentisiyle gösterge faizde gerilemeye devam ediyor. Gösterge tahvilin bileşik faizi dün 20 Ekim'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 8.88'e kadar geriledi. Gösterge faiz önceki gün de yüzde 9'un altını test etmiş akşam spot kapanışta yüzde 9.11 seviyesine gelmişti.