Hangikredi.com tarafından hazırlanan bu yazıda kredi borcu ödenirken işsiz kalınması durumunda yapılabilecekler anlatılıyor.

Kredi çekip işsiz kaldıysanız, borcunuzu ödeyebilmek için başvurabileceğiniz yöntemler sınırlı. Böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle bankanızla iletişim kurmanızı öneririz. Bazı bankalar, böyle durumlarda belli bir süre için borcu dondurabilmekte fakat bu tamamen bankanın inisiyatifinde olan bir durum.

BİR DİĞER ALTERNATİF…

Kredi borcunuzun bir süreliğine dondurulması isteğinizi banka kabul etmezse bunun yerine yapılandırma teklifinde de bulunabilirsiniz. Kredi yapılandırması ile aylık taksit tutarını düşürerek işsiz kaldığınız süre içinde de ödeyebileceğiniz bir seviyeye indirebilirsiniz.

Kredi borcu öderken işsiz kalma durumunda işinize yarayabilecek bir diğer yöntem işsizlik sigortası fakat işsiz kaldıktan sonra değil kalmadan önce önlem olarak yaptırmanız gerekiyor. Kredinizi çekerken ya da sonrasında işsizlik sigortası yaptırarak, işsiz kalma ihtimaline karşılık önleminizi alabilirsiniz.

Küçük tutarlar ödeyerek yaptıracağınız işsizlik sigortası olası bir işsiz kalma durumunda, poliçe kapsamınıza göre kredi borcunuzu ödemeye devam eder. Siz de böylece işsiz olarak geçirdiğiniz süre boyunca hem yasal takibe girmemiş olursunuz hem de kredi notunuz düşmez.

Sıraladığımız yöntemlerden hiçbiri sizin için uygun değilse ve kesinlikle borcunuzu ödeyemeyecekseniz maalesef yasal takibe girme olasılığınız var. Borcunuzu 90 gün boyunca ödemediğiniz takdirde hakkınızda yasal takip başlatılır. Bu süreçte artık banka aradan çekilir ve dosyanız avukata ya da varlık şirketine devredilir.

ANLAŞMA YOLUNA GİDİLEBİLİR

Avukatla ya da varlık şirketi ile görüşerek yine anlaşma yoluna gitmeye çalışabilirsiniz. Aranızda anlaşma sağlanamazsa yasal takip devam eder ve bu sürecin sonunda genellikle maaş haczi kararı çıkar. Maaş haczi durumunda maaşın dörtte birine alacaklı tarafından el konulur. Eğer dava sonuçlandığında sigortalı bir iş bulmuş olursanız haciz işlemi hemen gerçekleşir. Dava sonuçlandığında hala işsizseniz borcunuza gecikme faizi işlemeye devam eder ve sigortalı bir işe girdiğinizde haciz işlemi başlatılır.