Hangikredi.com tarafından hazırlanan bu yazıda kredi borcunun miras kalması ile ilgili detaylı bilgiler anlatılıyor.

KREDİ BORCU MİRASÇILARA MİRAS OLARAK KALABİLİR Mİ?

Borçlar da diğer haklar gibi aynı şekilde miras hisseleri oranında devredilir. Yani bir mal varlığından mirasçılar nasıl yararlanıyorsa borçlar da aynı şekilde miras payları oranında mirasçılara devrediliyor.

Diyelim ki vefat eden kişinin bir borcu var aynı zamanda sağ kalan eşi ve çocukları var eşi dörtte bir oranda bu borçtan sorumlu çocukları da kendi aralarında dörtte 3 oranında bu borçlardan sorumlu oluyor.

MİRASÇILAR KREDİ BORCUNU ÖDEMEK ZORUNDA MI?

Mirasçılar miras payları oranında sorumlular. Fakat bu borcu ödemek istemiyorlarsa eğer mirasın reddinden yararlanabilirler. Fakat birası reddettikleri zaman sadece borçları değil mal varlıklarından da yararlanma imkanı ortadan kalkıyor. Yani mal varlıkları da devredilemiyor. Sadece borçları reddetmek gibi bir durum söz konusu değil. Mirasçılar kalan borcu ödemek istemiyorsa mirasın tamamını reddedebilir.

HAYAT SİGORTASI VARSA...

Eğer hayat sigortası yapılmışsa bu durumda kredi borcundan sigorta şirketi sorumlu oluyor. Kalan borçları sigorta şirketi ödediği gibi sağlığında yaptığı ödemeleri de karşılıyor. Yani tüm sorumluluk sigorta şirketine geçiyor. Kalan kredi borcu hayat sigortası tarafından karşılandığı için borçla ilgili mirasçılara herhangi bir yansıma olmuyor.