Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Adana Ticaret Odası'nın (ATO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen “3. Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu”na katılmak üzere geldiği Adana'da, krize karşı tedbirli davranmak gerektiğini belirtti. Bir süre önce mevduat faizlerinin düştüğünü hatırlatan Özince, “Mevduat faizinin düşüşü, kredi faizlerine de mutlaka yansıyacaktır; ancak, talep şu anda güçlü olmadığı için yansımıyor. Yansıması için mevduat faizlerindeki düşüşün kalıcı olduğunun görülmesi, bankacılık sisteminin de bilhassa sorunlu kredilerle ilgili kaygılarının azalması gerekecek” dedi.
Özince, bankaların senelerdir çalıştıkları müşterilerinin bile taleplerini geri çevirdiği, krizi bankaların körüklediği yönündeki eleştirilerle ilgili olarak da şunları söyledi:

KREDİ VERİRKEN ÖZEN ŞART!

“Bu konuda İş Bankası olarak hiçbir rahatsızlık yok. Ama isteriz ki İş Bankası'na daha çok mevduat yatsın, İş Bankası da onu daha çok krediye çevirsin. Mutlaka her talebi karşılayamayabiliriz. Kredi konusuna öncelikle kaynak yapımızın el vermesi lazım. Bu konularda bireysel veya şirket bazındaki sorunları genelin sorunu gibi göstermemek gerekir. Önümüzdeki süreç ilişki yönetimi açsısından tüm ticari tarafların çok daha fazla dikkatli olması gereken dönem olacak. Bu nedenle bankalar müşterilerini, müşteriler de bankalarını özenle seçmeli.”


Listemizi tutarız

Ersin Özince, hükümetin, borcunu ödeyemeyip Merkez Bankası'nın kara listesine girenler için son 5 yılı kapsayacak şekilde düzenlenecek sicil affında şunları kaydetti: “Meclis'in çıkarttığı her türlü kanuna biz harfiyen uyarız, sicil affı da olsa genel af da olsa. Ancak, bunun çaresi parlamentoda değil 'ayağını yorganına göre uzat' ata sözümüzdedir.”