Muhalefette olan ülkenin 3. büyük siyasi partisi konumundaki, komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) Partisinin lideri Cayo Lara, İspanyol vatandaşlarının "monarşi mi yoksa cumhuriyet ile mi yönetilen bir devlet" istediklerini öğrenmek için referanduma gidilmesi hususunda ısrarcı olacaklarını açıkladı.

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da, "vatandaşların kendi devlet başkanlarını seçmedikleri sürece tam bir demokrasiden söz edilemeyeceğini" savunan Lara, referanduma gidilmesi için gelecek haftalarda meclise bir önerge vereceklerini kaydetti. IU lideri, Kral Juan Carlos'un kimseye haber vermeden av için Botswana'ya yaptığı seyahatin masraflarının nereden karşılandığını, basında yer aldığı gibi seyahatte bazı İspanyol işadamlarının da olup olmadığını mecliste hükümete soracaklarını söyledi. "Kral'ın fil avlamaya gitmesi etik değil" diyen Lara, geçen aylarda Kral'ın damatlarından Palma Dükü İnaki Urdangarin'in yolsuzlukla ilgili bir soruşturmaya adının karışmasıyla Kraliyet Ailesi'nin de prestij kaybetmeye başladığını ileri sürdü.

IU dışında Katalonya'da faaliyet gösteren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisi ve bazı sendikalar da kriz döneminde Kral Juan Carlos'un Afrika'ya fil avına gitmesini eleştirdiler. Bask özerk yönetiminin başkanı Patxi Lopez de "Özellikle kriz gibi olayların yaşandığı şu dönemlerde vatandaşların anlayamadığı bazı şeyler var. O yüzden Kral Juan Carlos'un özür dilemesi hiç de fena olmaz" açıklamasında bulundu.

Bu arada yaşanan polemiklere karşı Kral ve Kraliyet Ailesi'ni savunan iktidardaki Halk Partisi (PP) ise genel sekreteri Maria Dolores de Cospedal aracılığıyla "Monarşi üzerine şüpheler yaratmak İspanyol demokrasisini iyileştirmez" mesajını verdi.

Kalçasından ameliyat olan ve durumunun iyi olduğu belirten Kral Juan Carlos'un hastanede tedavisine devam edildiği, koltuk değnekleri yardımıyla ayağa kalkıp, yürümeye başladığı bildirildi.