WikiLeaks belgeleri, Fas"ta Türkiye"deki iktidarı örnek alarak oy oranını her geçen gün yükselten Adalet ve Kalkınma Partisi"nin, Fas Kralı Muhammed tarafından nasıl bertaraf edildiğini ortaya koydu

Radikal İslam"a yakın politikaları desteklerken Türkiye"deki hükümetin başarısını örnek alarak görüşlerini ılımlılaştıran, logosunu gaz lambasıyla değiştiren Fas"ın Adalet ve Kalkınma Partisi, 2000"li yılların başından bu yana yükselen oy oranıyla laik görüşlere sahip Kral Muhammed"i endişelendiriyordu. Ancak parti, 2009 yerel seçimlerinde büyük bir bozguna uğradı. İşte bu bozgunun perde arkası WikiLeaks belgelerinde ortaya çıktı. Rabat ve Casablanca çıkışlı belgelere göre ülkede “Kralın Partisi” olarak görülen laik İstiklal partisinin her geçen gün güç kaybetmesi ve 2007 seçimlerinde AKP"nin önlenemez başarısı Kral Muhammed"i AKP"yi durdurmak için bir plan yapmaya itti.

Anketler tepetaklak

Kral, okuldan arkadaşı olan İçişleri Bakanı Fuad Ali"ye, “İstifa et yeni parti kur, AKP"yi ancak sen durdurabilirsin. Saray"n desteği arkanda olacak” dedi. Ali, Kral"ın talimatıyla görevini bıraktı ve Modernite Partisi"ni kurdu. Ardından Kral Muhammed"in kendisine destek verdiğini belirterek küçük partilerle ittifaka gitti. Seçim günü gelip çattığında anketlerde yüzde 20"lerde görülen AKP sadece yüzde 6.5 oy alabildi ve birçok büyük şehirde belediye başkanlığını kaybetti.

Vatan