Daha önce da Amelienborg sarayında nöbet tutan askerler çeşitli seks skandallerı ile gündeme gelmiş, Kraliçe Margrethe, benzeri olayların tekrar etmemesi için askerler üzerindeki denetimin arttırılmasını istemişti. Olay, Kraliçe Margrethe’nin geçtiğimiz yaz temmuz ayında “Danneborg” adlı yatı ile Grönland’a yaptığı ziyaret sırasında meydana geldi. İki Askerin, Kraliçe karada olduğu bir sırada, yata alarak tecavüz ettikleri Grönlandlı kadın ertesi gün polise başvurarak Kraliçe Margrethe’nin askerleri tarafından tecavüz edildiğini söylemesi ve askerler hakkında şikayetçi olması ile ortaya çıktı.

Olayla ilgili duruşma geçtiğimiz günlerde Grönland’ın başşehri Nuuk’daki şehir mahkemesinde yapıldı. Mahkeme askerlerin her birine 1,5 yıl hapis cezası ve tecavüze uğrayan kadına 70 bin kron yaklaşık 10 bin Euro tazminat ödeme cezası verdi. Tecavüzcü askerlerin avukatları karara bir üst mahkemede itiraz ettiklerini bildirdi. Savcı Michael Bo Hansen olayın 17-18 Temmuz 2011 tarihi gecesinde meydana geldiğini söyledi. Askerlerin savunma avukatı ise söz konusu kadının yalan söylediğini, askerlerle kendi isteği ile seks yaptığını öne sürdü.

Daha önceki yıllarda, Kraliçe Margrethe’nin Kopenhag’daki Amelienborg sarayında nöbet tutan muhafız alayı askerleri nöbet sırasında seks yaparken, seks yaptıkları kadınların arkadaşları tarafından kayda alınmış ve görüntüler basına yansımıştı. Olayın ardından bir yıl geçmeden bir kadın askerin, sarayın telefonlarını kullanarak, eskort bürosu çalıştırdığı ve hayat kadınlarını pazarladığı ortaya çıkmıştı. Kraliçe Margrethe tecavüz olayından sonra da suskunluğunu korudu.