Hollanda Kraliçesi Beatrix'in, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'ı kapsayan Körfez ülkelerindeki gezisi sırasında cami ziyaretlerinde başörtüsü takması ülke siyasetinde bazı tartışmalara yol açarken, halkın büyük bölümü ise Kraliçe'ye destek verdi.

Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin (PVV) lideri İslam karşıtı politikacı Geert Wilders, Hollanda Kraliçesi Beatrix'in cami ziyaretleri sırasında başörtüsü takmasını "kadına baskının meşrulaştırılması" olarak değerlendirdi.

SAYGIDAN DOLAYI GİYİLDİ

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'ın Kraliçe'nin başörtü takmasını "kadına baskının meşrulaştırılması" şeklinde eleştirmesi tansiyonu yükseltirken, Kraliçe bu yöndeki eleştirileri "saçma" olarak nitelendirdi. Devlet Enformasyon Dairesi de söz konusu kıyafetlerin saygıdan dolayı giyildiğini açıkladı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Wilders'e, Kraliçe Beatrix'in ibadethaneye gösterdiği saygıyı savunarak cevap verdi.

YÜZDE 79'U DESTEKLEDİ

Maurice de Hond adlı araştırma kurumunun yaptığı ankete katılanların yüzde 79'u Kraliçe'nin şapkasının üzerine şal örtmesini doğru bulurken, yüzde 20'lik bir kesim ise karşı çıktı. Kraliçe'nin Hollanda içindeki bir cami ziyareti sırasında da benzer bir örtüyü takıp takmaması yönündeki soruya ise halkın yüzde 53'ü olumlu, yüzde 41'i ise olumsuz yanıt verdi. Aynı araştırmada başörtüsünün kadına baskının bir örneği olarak görülüp görülmediği tarzındaki soruya da yüzde 58 hayır, yüzde 33 ise evet diye yanıt verdi.