Örgütün yaklaşık 8-9 yıldır başarılı kişileri 'joker' olarak kullanarak 20 bin dolar karşılığında üniversite ve memur adaylarının yerine sınava soktuğu belirlendi. İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, terör örgütü ile bağlantıları tespit edilen sınav şebekesinin 141 eylemi belirlenirken 28 kişinin de devlet memurluğuna yerleştiği tespit edildi. Bu şekilde üniversiteye giren ya da kamu kuruluşunda işe başlayanların sayısının çok daha fazla olduğu tahmin edilirken polisin incelemesi sonucunda örgütün yardımıyla devlet memurluğuna yerleşen kişilerin, KCK'ya her ay düzenli olarak ödemeler yaptığı belirlendi. Kamuda çalıştığı belirlenen bu kişilerin çoğunluğunun öğretmen olduğu, İstanbul, Diyarbakır ve bazı doğu illerinde görev yaptıkları öğrenildi.

Sınav şebekesinin gönüllü ya da zor durumdaki başarılı öğrencileri joker olarak kullandığı, bu kişilere girdikleri sınav karşılığında yaklaşık 5-6 bin lira ödeme yaptıkları belirlendi. Adaylara 20 bin dolar karşılığında kazanma garantisi verilirken sahte kimlikle yerine girdikleri kişilere istedikleri yerleri kazandıran jokerlere ekstra prim verildiği ortaya çıktı. Gözaltında bulunan bazı jokerlerin emniyette başka kişilerin yerlerine sınavlara girdiklerini kabul ettikleri, bunu maddi açıdan zor durumda oldukları için yaptıklarını ve pişman olduklarını söyledikleri öğrenildi.

Operasyon kapsamında Diyarbakır'da bulunan matbaada yapılan aramalarda çeşitli üniversitelere ait mühürler ve sahte diplomaların bulunduğu öğrenildi. Ayrıca gözaltına alınarak sorgulanmak üzere İzmir'e getirilen matbaacıya ait hard diskin içinde çok sayıda sahte kimlikle ilgili veri ve dokümanların olduğu ileri sürüldü.

Dağlıca baskınına sevinmişler

Operasyonda gözaltına alınan Ege Üniversitesi öğrencisi olan iki jokerin, Dağlıca'da terör örgütünün Yeşiltaş Jandarma Karakolu'nun üst bölgelerine baskın düzenleyip askerleri şehit etmesinin ardından yaptıkları telefon görüşmesinde, eyleme sevindiklerini birbirlerine söylemeleri, polisin teknik takibine takıldı. Kayıtlara göre birbirlerine, 'Bizimkiler karakolu basmış' diyerek sevinen şüpheliler daha sonra da 'Bunları telefonla konuşmayalım' şeklinde konuşuyor. Operasyonun başlangıcında ise polise başvurarak şebeke tarafından joker olmaya zorlandığını, reddedince de kaçırıldığını söyleyen bir kişinin ihbarının etkili olduğu öğrenildi. Öte yandan, operasyonda bir gizli tanığın daha bulunduğu, bu kişinin şebekenin işleyişiyle ilgili bilgiler verdiği kaydedildi.
ZAMAN