Fransa'da aşırı sağ, iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP), gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminden önce, ülkedeki Müslümanlar arasında İslam'ın rolü ve Fransız laikliğine saygı konusunu tartışmaya açmak istemesinden memnun olduğunu açıkladı.

Aşırı sağcı ve yabancı düşmanlığıyla tanınan Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, ''Bu tartışma bizi daha fazla güçlendirir'' diyerek memnuniyetini dile getirdi.

France info radyo kanalının konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Marine Le Pen, ''Bu tartışma, bizim cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunda oylarımızı yüzde 25'e çıkartmamızı sağlar'' dedi.

UMP Genel Sekreteri Jean-Francois Cope, ''camilerin inşası ve finansmanı, sokaklarda cuma namazının kılınması, imamların eğitimi'' gibi konuların, bu tartışmanın içinde yer alacağını söylemişti.

Ülke genelinde bu tartışmayı nisan başında başlatmak istediklerini ifade eden Cope, ''Bu tartışma, dini ibadetleri yerine getirirken, laik cumhuriyetimizin ilkelerine nasıl uyum gösterileceği sorununa da açıklık getirmeye çalışacak'' diye konuşmuştu.

Siyasi gözlemciler, aşırı sağın yeni lideri Marine Le Pen'in, bu konuyu gelecek seçim kampanyasında kullanmasından endişe duyan iktidar partisinin, daha önce harekete geçip inisiyatifi elinde tutmayı planladığı görüşünde.

AA