Sektör adına yapılan açıklamada 42 yıldır kullanılan bir etken madde olan triclosanın güvenilir olduğu belirtildi.

(Cnnturk.com) -- Önceki günlerde antibakteriyel sabunların etken maddesi triclosanın kas fonksiyonlarını ve iskelet yapısını olumsuz etkilediği iddia edilmişti. Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği (KTSD) ise yaptığı yazılı açıklamayla iddiaları yalanladı.
Açıklamada şöyle denildi:
"Triclosan, cilt ve ağız sağlığını korumak amacı ile tüketiciye sunulan birçok üründe 42 yıldır kullanılan bir etken maddedir. Triclosan’ın insan sağlığı için zararlı olup olmadığını belirlemek amacıyla bir çok ülkede araştırmalar yapılmış, elde edilen bulgular Uluslararası Düzenleme Kurulları tarafından incelenerek Triclosan içeren ürünlerin güvenilir olduğu belirlenmiştir.
Avrupa Birliği Kozmetik Direktifi (76/768/EEC), kozmetik ürünlerde Triclosan’ın % 0,3 oranına kadar koruyucu etken madde olarak kullanımını onaylamaktadır. Avrupa Komisyonu ve üye ülkelerin yetkilileri, kozmetik ürünlerde Triclosan kullanımını onaylamadan önce, saygın bilimsel komitelerin de Triclosan ile ilgili olumlu görüşlerini almışlardır. Avrupa Komisyonu Tüketici Sağlığı Bilimsel Komitesi de 22 Haziran 2010 tarihli bildirisinde “Triclosan’ın kozmetik ürünlerde uygun oranlarda kullanılması halinde enfeksiyona karşı korunmada önemli bir rol üstlendiğini” belirtmiştir.

AB mevzuatına uygun
Bütün bu somut bilgiler, kozmetik ürünlerinde kullanılan Triclosan’ın insan sağlığı açısından hiçbir tehlike oluşturmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde tüketiciye sunulan kozmetik ürünler, Avrupa Kozmetik Direktifi’ne tabi olduğu gibi, ülkemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren üreticiler ve ithalatçıların da Türk tüketicisinin kullanımına sundukları kozmetik ürünler 5324 Sayılı Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği’ne tabidirler. Triclosan içeren kozmetik ürünler de, adı geçen mevzuat uyarınca üretilmekte ve pazarlanmaktadır.
AB mevzuatı ve Türkiye mevzuatına göre herhangi bir kozmetik ürünü, normal kullanım koşulları altında insan sağlığına hiçbir şekilde zarar vermemelidir. Tüm kozmetik ürünler, tüketiciye sunulmadan önce, bu kural doğrultusunda ve yine söz konusu mevzuat içerisinde tanımlanan şekilde güvenlik testlerine tabi tutulmaktadır. Bu çerçevede Türk tüketicisine sunulan kozmetik ürünler de bu kapsam dahilindedir, çünkü ülkemizdeki kozmetik mevzuatı AB mevzuatına uyumlu olarak hazırlanmıştır."