Türk Standardları Enstitüsü (TSE), helal gıda belgelendirmesinden sonra şimdi de helal kozmetik belgelendirmesi için başvuru almaya başladı. 
 

 TSE yetkililerinden alınan  bilgiye göre, helalkozmetik belgelendirmesi, enstitü tarafından yayınlanan " TSE K 202/Kasım 2013-HelalKozmetik Kriteri ve TS EN ISO 22716 Kozmetikte İyi Üretim Uygulamaları" şartlarını taşıyan firmalara yapılacak. Helal kozmetik belgesi almak isteyen firmalar, ürünlerini GMP (iyi üretim uygulamaları) koşulları altında üretecek.
 
Ürün içeriğinin denetlenmesini sağlayan ve üretim koşullarının kalitesini artırmayı amaçlayan GMP standartları; ürünün hammaddesi ve menşeinden tüketim safhasına kadar, işleme, imalat, ambalaj, depo, taşıma, dağıtım, tanıtım ve pazarlama dahil olmak üzere her aşamada uyulması gereken İslami genel kuralları kapsıyor.
 
Helal kozmetik belgelendirmesi; makyaj, temizleme, koku ve ter önleyici ürünlerin yanı sıra cilt, saç, güneş, ağız ve bebek bakım ürünlerini de kapsayacak.
 
Nesli tehlikedeki canlılar kullanılmayacak
 
TSE K 202/Kasım 2013-Helal Kozmetik Kriteri'ne göre helal kozmetik belgesi alacak ürünlerde aranacak şartlar da belirlendi.
 
Buna göre helal kozmetik belgesi alacak ürünlerin bünyesinde, helal olmayan hayvan ve bunlardan türetilmiş nanomateryal, genetik materyal ya da bileşen olmayacak, insana ait ve bunlardan türetilmiş bileşen ya da insan sağlığına zararlı olduğu ispatlanmış diğer canlılara ait genetik materyal bulunmayacak. Helal olsalar bile, nesli tehlikedeki canlılardan, türün devamlılığını tehdit edecek yollarla elde edilen maddeler helal kozmetik ürünlerinde bulundurulamayacak.
 
Bu ürünler, necis (leş, idrar, plasenta, dışkı, kan, kusmuk ve irin, alkollü içecekler, domuz ve türevleri) kabul edilen madde içermeyecek, necislerle kirlenmiş donanımla hazırlanmayacak.
 
Helal kozmetik belgesi alacak ürünlerin üretim yeri, helal olmayan ürünlerin üretildiği alanlardan etkilenmeyecek şekilde tamamen ayrılmış olacak. Etiketler; mevzuata uygun olacak ve İslami kuralları ihlal etmeyecek, İslam ahlakına uygunsuz resim, şekil gibi unsurlar içermeyecek.
 
Diyanet ve TSE uzmanları üretim yerini inceleyecek
 
TSE, helal kozmetik belgelendirmesi için başvuru almaya başladı. Helal kozmetik belgelendirme başvuruları, TSE K 202/Kasım 2013 Kriterine göre yapılacak. Değerlendirilen başvuruların doküman ve hammaddeleri incelenecek. Ürün için tanımlanmış girdilerin helal kozmetik üretimine uygun olup olmadığı, hammadde sertifikaları üzerinden veya muayene ya da deney yapılarak kontrol edilecek.
 
Üretim yerinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve TSE uzmanlarının yapacağı inceleme sonucunda, kuruluşun yeterli bulunması halinde belgelendirilmesi talep edilen veya belgelendirilmiş ürünlerin numunesi alınacak. 
 
Deney ve üretim yeri inceleme raporlarının değerlendirilmesi, komisyona hazırlanarak sunulmasının ardından komisyon kararının alınması ve sözleşme yapılmasıyla belgelendirme süreci tamamlanacak. Belge alındıktan sonra 6 ayda bir ara kontrol, gerekli olması durumunda piyasa gözetimi yapılacak. Belgenin geçerlilik süresi 1 yıl olacak, bu sürenin sonunda belgenin vizesi yenilenecek.
 
Helal kozmetik pazarı
 
Bu arada Türkiye, kozmetik ihracatını en fazla Irak, İran ve Rusya'ya yapıyor. Türkiye'nin kozmetik ihracatı geçen yıl 1 milyar 700 milyon dolara yaklaştı. Özellikle Müslüman ülkelerin yoğun olduğu coğrafyalarda büyüyen helal kozmetik pazarı, dünya kozmetik sektöründe de önemli bir paya sahip.