Anayasa değişikliği için 12 Eylül referandumunda halkın 'Hayır' oyu kullanması için ilginç propagandalar gerçekleştiren CHP Çine ilçe teşkilatının referandum sürecinde propaganda amaçlı kullandığı koyunlar tek tek telef olmaya başladı.

Telef olan koyunların, referandum sürecinde koyunlarla 'Hayır' yazısı yazabilmek için aşırı miktarda yem verilmesi ve eziyet görmeleri sonucu telef oldukları belirtildi.
Koyunlarının bu şekilde kullanıldığı zaman ilçe dışında olduğunu ve olayı sonradan öğrendiğini iddia eden çoban Ahmet Alkan, Çine CHP İlçe teşkilatının yöneticilerinden şikayetçi olduğunu belirterek "İnsanları koyun yerine koymak ayıp değil mi? Böyle siyaset mi olur? CHP İlçe Başkanı Sayın Tahir Yaman'ın Genel Başkanı bile oy veremedi, benim koyunlar mı oy verecek" diye koyunların telef olmasına tepki gösterdi.

CHP Çine İlçe Başkanı Tahir Yaman'ın milletvekili adayı olduğunu ve referandum öncesi genel merkezin dikkatini çekebilmek için ilginç bir tanıtım kampanyası düzenlediği iddia edildi.Bilindiği gibi referandum sürecinde Çine Kahraman Köy'de bir ahırda bulunan 400 koyun boş bir arazide toplanıp, yemlikler yardımı ile koyunların 'Hayır' yazısı şeklini alması sağlanarak koyunlar propaganda malzemesi yapılmıştı. Bir çok gazete ve televizyonda haber olan bu durum ile "Aydın'ın Çine ilçesinde koyunlar bile hayır diyor" mesajı verilmek istenmişti.

400 Koyunu, özel hazırlanmış ahırlara konan suni yemlerle hayır yazısı oluşturmaya çalışan ekibin propaganda çalışması tamamlandıktan sonra, istenilen şekilde hizaya gelmesi için çok yem verilen ve eziyet gördüğü iddia edilen koyunlar bir bir telef olmaya başladı.

ÖLÜM SEBEPLERİ STRES VE İŞKENCE
Koyunların telef olmasının sebebini aşırı yem, stres ve işkenceye bağlayan sahibi eski köy Muhtarı Ahmet Alkan, "Benim koyunlarımla hiç kimse böyle bir siyasi show yapamaz. Benim haberim olmadı. Bu saçma sapan proje ile mesaj vermek isteyen kişilerin benim koyunlarımı neden kullandılar bilmiyorum. Benim böyle bir senaryodan haberim yok. Ülke genelinde ve ulusal basında sansasyon yapan haberden dolayı, şahsım adına utanç duyuyorum. Beni çok üzdüğü gibi mağdur etti. Utanç duydum, Köyde ve ilçede herkes benimle dalga geçti. Böyle bir senaryo kime ne kazandırdı bilemem ama benim koyunlarım telef oldu. O günden beri 11 hamile koyunum öldü. On kadarı düşük yaptı. Daha kaç tanesi ölecek bilmiyorum. Koyunlarımı telef eden herkesi kınıyorum. Benim iznim olmadan bu hayvanlarımın ölümüne neden olan kişilerden hesap soracağım" dedi.

Bu filmin çekimi için iki gün boyunca Çine Belediyesinin tüm araç ve gereçlerinin kullanıldığını, hatta ADÜ Çine Meslek Yüksek Okulu'nun imkanlarının bile kullanıldığını ifade eden Alkan, "Hamile koyunlarımın ölümünün insani ve vicdani boyutu bir yana, benim zararlarımı kim telafi edecek. Yazıklar olsun böyle zihniyete" diyerek koyunlarının telef olmasına tepki gösterdi.

İHA