Yeni Doğuş Şarap fabrikasının sahibi Hacı Akpınar, fabrikanın temellerinin 2007 yılında atıldığını ve aynı yıl yapımının bitirildiğini söyledi. 2.5 milyon TL'lik bir yatırımla kurulan fabrikadaki şarap üretiminde Karaoğlan ve Öküzgözü üzümlerini kullandıkları bilgisini veren Akpınar, özellikle Karaoğlan üzümlerinin üretimde ayrı bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Bu üzümün sadece kendi bölgelerinde yetiştirildiğini ve başka hiç bir yerde üretiminin olmadığını belirten Akpınar, bu üzüm çeşidini ilk olarak babasının 20 fidan ile köylerinde yetiştirmeye başladığını, şu anda köyden 300 ton üzüm çıktığını ve yüzde 80'inin Karaoğlan olduğu bilgisini verdi. Fabrika'da yıllık 500 bin şişe üretim kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Akpınar, "1 milyon şişeye çıkabiliriz" dedi.

ECEVİT'İ ÇAĞRIŞTIRDIĞI İÇİN KARAOĞLAN'I TESCİL ETTİRMEKTE ZORLANDIK

Karaoğlan'ı tescilli bir marka olarak aldıklarını ancak, Ecevit'i çağrıştırdığı için Karaoğlan markasını tescil ettirmekte zorlandıklarını dile getiren Akpınar, piyasaya yavaş yavaş girdiklerini söyledi.

TAPDK'dan şarap üretimi ve dağıtımı için tüm izinlerin geçen yıl alındığını ve satışa başladıklarını bildiren Akpınar, şu anda İstanbul ve İzmir'in Alsancak ilçesinde olduklarını, Antalya'ya ise giremediklerini açıklayarak, "Antalya'da 2.5 - 3 TL'ye dahi ucuz şarap satıldığı için Antalya'ya giremedik" dedi.

50 KİŞİ, 300 KİŞİYE EKMEK DEMEK" DÜŞÜNCESİ RUHSAT KAPISINI AÇTI

Malatya'ya şarap fabrikası kurma hikayesini de anlatan ve izin almakta oldukça zorlandığını vurgulayan Akpınar, şunları söyledi:

"Malatya'ya şarap fabrikası kurmak istediğimi söylediğimde Saadet Partisi kargaşa çıkardı. Sonrasında Malatya il genel meclisinde inşaat izni görüşüldü. CHP ve MHP bize destek verdi. AKP bize çok büyük zorluk çıkarmadı. Mecliste bana söz verildiğinde, İstanbul'dan kazandığım parayı doğduğum köye yatıracağımı, köylünün malını değerlendirmek istediğimi söyledim. Malatya ve Arapkir'in dağı taşı üzüm olsa alacağımı ve 50 kişiye iş imkanı sağlamak istediğimi belirttim. Ben oturduktan sonra Ak Parti sıralarından kalkan bir vekil, "Annem - babam hacı. Ben şarabın kokusunu dahi bilmem. Ancak 50 kişi çalıştıracağım diyor. Bu 50 kişi 300 kişiye ekmek demek" dedi ve ondan sonra ses çıkmadı. Bu konuşmadan sonra 39 kabul, 21 red oyu ile Malatya il meclisinden inşaat için ruhsatımızı aldık."

KARAOĞLAN, FRANSIZ ŞARAPLARININ YERİNE GEÇEBİLİR

Fransız Şarap Uzmanı Jean - Luc Colin ise Malatya'da Karaoğlan üzümünden üretilen şarap ile yeni bir tat ortaya çıkardıklarını söyledi.
Fransız şarabı Chardonnay başta olmak üzere, dünyada çok fazla Fransız şarap çeşitlerinin tüketildiğini ve insanların artık değişik tatlar aradığını vurgulayan Colin, Karaoğlan'ın, ileride Fransız şarabına rakip olup olamayacağına ilişkin olarak, "Rakip olabilir. Hatta yerine geçebilir. Karaoğlan sadece bu köyde yetişiyor. Biz bu ülkede yeni bir lezzet kattık. Fransa'da bu lezzet yok. Özellikle Kuzey Avrupa, İngiliz, Alman ve Fransızların sevebileceği bir şarap. Biz bu üzümü yurt içi ve yurt dışında beğendirebiliriz" dedi