Çalışmaları engellemek isteyen köylülerle santral çalışanları birbirine girince olaylara jandarma müdahale etti. Çıkan arbedede 2’si asker 7 kişi yaralandı, 3 kişi gözaltına alındı.
 
Çaykara’nın Karaçam Beldesi’nden geçen Solaklı Deresi’nin Derebaşı Mevkii’nde özel bir şirket tarafından yapımı planlanan Hidroelektrik Santral projesine karşı çıkan yöre sakinleri, bir süre önce Trabzon İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, 3 ay önce bölgede yapımı planlanan projenin yürütmesini durdurarak, bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasını kararlaştırdı. Çevredeki köylüler de HES’in yapılacağı alana önceden, ’Katiller vadimizden defolun’ pankartı astı.
 
MAKİNELER ÇALIŞTI, KÖYLÜLER SALDIRDI
 
Enerji şirketi dün gece geç saatlerde bölgeye iş makinelerini götürerek şantiyesini kurmaya başladı. Durumu haber alan köylüler, Derebaşı Mevkii’ne doğru yürüyüşe geçti. Köylülerin yolu, şantiye sahasına 300 metre kala jandarma timlerince kesildi. Köylüler, geçişlerine izin vermeyen askerlerle tartıştı.
 
Bu arada bir grup köylü, jandarmaya fark ettirmeden dağ yolunu kullanarak şantiye sahasına ulaştı. Bir süre buradaki bir yamaçtan çalışmaları izleyen köylüler, iş makinesinin harekete geçmesi üzerine engelleme eylemine geçti. HES firması çalışanları ve onlara destek veren bazı köylülerle, diğer köylüler arasında kavga çıktı.
 
Kavga sırasında taraflar yol kenarındaki kayalıktan dereye yuvarlandı. Dere yatağına inen jandarma güçleri tarafları ayırmaya çalıştı. Ancak kavga bir süre devam etti. Takviye jandarma ekiplerinin müdahalesi ile taraflar ayrıldı. Bazı köylüler iş makineleri ve HES çalışanlarına taş yağdırdı. Köylülerden bazıları kaçarken, jandarma 3 kişiyi gözaltına aldı.
 
KÖYLÜLER BARİKATTA DURDURULDU
 
Bu olayların ardından şantiye sahasına 300 metre uzaklıkta kurulan jandarma barikatının arkasında bekleyen köylüler de harekete geçti. Barikatı geçerek şantiye sahasına yürümek isteyen köylüler ile jandarma güçleri arasında arbede çıktı.
 
Bu sırada bir asker yamaçtan yuvarlandı. Barikatı aşamayan köylüler geri çekilmek zorunda kalırken bazı köylüler de dağa tırmanarak arka taraftan şantiye sahasına ulaşmaya çalıştı. Çıkan olaylar sırasında 2’si asker 7 kişi yaralandı. Yaralılara ilk müdahale olay yerinde hazır bekletilen 112 Acil Servis ambulansında yapıldı.
 
HES firması çalışmalarına bir süre ara verince olaylar yatıştı. Ancak köylüler şantiye sahasına yakın bir bölgede bekleyişlerini sürdürdü. Jandarma da bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.