Son zamanlarda yapılan düğünlerde gençlerin genelde batı tarzı müzik eşliğinip oynaması üzerine Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç"ın da girişimleri ile Belediye Sosyal Faaliyet Müdürlüğü tarafından televole kültürüne savaş açıldı.
İlçe merkezinde özellikle gençlere yönelik düzenlenen halk oyunları kursunun ardından şimdi de köylerde zeybek oyunları kursları verilmeye başlandı. Köşk ilçesine bağlı Başçayır Köyü"nde devam eden kurslara gençlere destek vermek amacıyla, Aydın İl Genel Meclisi Üyeleri Cengi Ülgen ve Hayri Güleç ile birlikte köy muhtarı İbrahim Tahran da katıldı.
Bağ ve bahçe işlerinden arta kalan zamanlarında Ege yöresinin geleneksel halk oyunlarından zeybek oyunları kurslarına gidip zeybek öğrenmeye başlayan köylüler kurslara yoğun ilgi gösteriyor. Ücretsiz olan kurslarda eğitmen Efe Kurnaz yönetiminde bağ ve bahçe işlerinden arta kalan zamanlarında zeybek oyunları öğrendiklerini belirten köylüler, kursun köylerinde düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını söylediler. Bunun için Köşk Belediyesine teşekkür eden köylüler, belediyenin köylerde de sosyal işlere katkıda bulunmasının kendileri için sevindirici olduğunu belirttiler.
Başçayır köyünde aralarında AK Parti Köşk İl Genel Meclisi Üyesi Cengiz Ülgen, MHP Köşk İl Genel Meclisi Üyesi Hayri Güleç ve Başçayır Köyü Muhtarı İbrahim Tarhan"ın da bulunduğu 55 kişinin katıldığı kursların iki ay süreceği belirtildi.
Kurslarla ilgili bilgi veren eğitmen Efe Kurnaz, “Daha önce Köşk"te düzenlediğimiz kurslara köylerden çok fazla katılım oldu. Biz de zeybek kursları için köylülerin ayağına gitmeyi uygun gördük. Bu kursları Köşk Belediyesi"nin desteğiyle gerçekleştiriyoruz. Başçayır"da kursumuza olan ilgi bizi mutlu etti. Kursumuzda katılımcılara Harmandalı Zeybeği, Aydın Zeybeği, Yörük Ali Zeybeği, Kadıoğlu Zeybeği, Kerimoğlu Zeybeği, Ataköy Zeybeği, Yağar Yağmur Zeybeği, Soğukkuyu Zeybeği, Kocaarap Zeybeği gibi birçok zeybek oyunu öğretiyoruz. Şimdilik bu kursu Başçayır"da düzenliyoruz. Eğer talep gelemsi durumunda Köşk"ün diğer köylerinde de düzenleriz” dedi.
“GENÇLER TELEVOLE KÜLTÜRÜNDEN KURTARILMALI”
Bir ülkenin ayakta kalmasının en önemli unsurlarından birinin kültürü olduğunu belirten Köşk İl Genel Meclisi Üyesi Cengiz Ülgen, gençliğin zaman geç olmadan televole kültüründen kurtarılması gerektiğini söyledi. Ülgen, “Eskiden düğünlerde herkes Efe gibi oynar, davulun sesi tok gelirdi. Şimdi düğünler halk tabiri ile cıstak cıstak olmaya başladı. Aslında bizim kültürümüzde böyle bir oyun yok. Köylere kadar ulaşan bu kültürel yozlaşmanın önüne geçilmesi amacıyla açılan bu kursları destekliyoruz. İnşallah bundan sonra Efeler diyarında gençlerimiz Efeler gibi oynayarak hem eğlenecekler hem de geleneklerimizi ve kültürümüz yaşatacaklar” dedi.