Aydın"ın 490 köyünde kurulacak dernekler aracılığı ile köylerin çöplerden arındırılabileceğinin hakim olduğu Aydın İl Genel meclisi"nde bir başka çözüm yolu ise İzmir modeli olarak görülüyor.
Köylerin Çöp sorununun çözümü için AB Uyum ve Arge Komisyonunun hazırladığı raporun görüşüldüğü İl Genel Meclisi"nde kısa sürede köylerin çöp sorunu çözülemeyeceği fakat uzun vadede bütün köylerin çöp sornu çözüme kavuşabileceği kaydedildi.
AB Uyum ve Arge Komisyonu"nun köylerin çöp sorunu hakkında hazırlamış olduğu raporu meclis üyelerine aktaran komisyon Başkanı Turan Türkmen, köylerin en önemli sorunu olan çöp sorununun Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve İl Özel İdare tarafından çözümünün zor olduğunu söyledi. Sorunun çözümü için dış kaynaklı hibelerden yararlanılması gerektiğini dikkat çeken Türkmen komisyon olarak hazırladıkları raporun sonuçlarına, “Dış kaynaklı hibeler genel olarak sivil toplum örgütlerin verildiği için köylerimize köy ile ilgili dernekler kurulmalı. Mikro ölçekli projeler hazırda bulundurulmalı. Dış kaynaklı hibelerin internet ortamında ne zaman ilan edilip taleplerin alınacağı belli olmadığından sürekli takibi için İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan İnsan Kaynakları Müdürlüğünün birimi olan Argede iyi derecede yabancı dil bilen, çevirmenlik yapabilecek donanımlı uzman elemanların çalıştırılarak işin takibinin yapılması şart. Dış kaynaklı hibeler, projelerin yüzde 50"si ile yüzde 75"i arasında olduğu için yüzde 50 ile yüzde 25 arasında kalan kaynak taahhüdünde bulunulacağından 2011 bütçesine ödenek ayrılmalı. Köylerimize yapılacak projelerin Valilik Makamınca kurulan kurum ve özel danışmanlık hizmeti veren güvenilir kişilere yaptırılmasına komisyonumuzca karar verilmiştir” şeklinde açıkladı.

İZMİR MODELİ OLABİLİR
Aydın"ın 490 köyünün çöp sorununun ele alındığı toplantıda konuşan Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, köylerin çöp sorununu çözmek için değişik örneklerin bulunduğunu ifade ederek, İzmir"in bu işi çok iyi bir yolla çözdüğünü kaydetti. Meclis üyelerine İzmir modelini anlatan Akan Evren, “İzmir İl Genel Meclisi geçtiğimiz yıl bütçesinden 4 milyon 200 bin TL para ayırmış. Ve bu parayla konteynır, çöp arabası satın almış. Konteynırları köylere dağıtmış. Tabi bu ilk olarak zannedersem Ödemiş"te uygulandı. Çöp arabalarını da Ödemiş Belediyesine vermiş. Şimdi Ödemiş Belediyesi haftanın belirli günlerinde köylere gidip köylerin çöplerini topluyor. Böylece köylerin etrafı vahşi çöp deposu olmaktan kurtuluyor. Bizde Aydın"ın belli bir yerini pilot bölge seçerek önümüzdeki yıl böyle bir uygulama başlatabiliriz” şeklinde konuştu.

"AB FONLARINDAN EN AZ AYDIN YARARLANIYOR"
Toplantıda söz alan AK Parti Kuşadası Meclis Üyesi Ali Metin Akar, “Biz AB fonlarından kullanma konusunda aciziz. Bu bütün belediyelerin ayıbıdır. Geçen hafta açılışı yapılan KUŞATAK projesi kapsamında 20 Milyon EURO hibe alındı. Bizim alamadığımız fonları başka ülkeler alıyor. AB fonlarından en az yararlanan ülkelerden biriyiz. Fakat bu fonlar için ülke olarak milyonlarca TL para ödüyoruz. Sorunların çözümünde böyle bir imkanımız varken biz bu imkanı kullanmaktan aciziz. Ve çok acıdır ki bu fonlardan en az yaralanan illerden biri de Aydın” şeklinde konuştu.

2011 BÜTÇESİNDEN PARA AYRILACAK
Toplantıda karşılıklı görüşmelerin ardından Avrupa Birliği Uyum ve Arge Komisyonunun hazırlamış olduğu köylerin çöp sorununu içeren rapor MHP, CHP ve AK Parti"li meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Rapora göre hibe kredilerinin kaynak taahhüdü için 2011 İl Genel Meclisi bütçesinden pay ayrılacak. iha