Yapılan bu çalışmalarla köylerde, kaçak yapılaşma önlenerek deprem yönetmeliğine uygun hale getiriliyor.
Köylerde yapılan her türlü yapı yapımının, izne bağlı olduğunu belirten yetkililer, imar yasasına uygun yapıların yapılmasının da altını çizdiler. Kaçak yapılara, yüksek miktarda parasal cezalar verildiği ifade edilirken, yasaya uygun olmayan yapıların yıkılma zorunluluğu ile karşı karşıya gelerek, vatandaşlara ve ülke ekonomisine zarar getirebileceği görüşü savunuldu. Ayrıca köylerde gerek köy yerleşik alan sınırları içinde, gerek köy yerleşik alan sınırları dışında, yapılaşmaların denetimi ile ilgili olarak köy muhtarlarının da yapılaşmaları izleme ve denetimi konusunda sorumluluklarının bulunduğu belirtilerek bu alanlardaki izinsiz ve kaçak yapı yapma girişimlerinin tespit edilmesi durumunda, İl Özel İdaresine bildirimde bulunmaları gerektiğinin yasal sorumluluk olduğu belirtildi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Aydın’da, çarpık ve izinsiz yapılaşmayı önlemek için, 5302 sayılı Özel İdare Kanunu’nun ve 3194 sayılı İmar Kanununa ve bu kanun uyarınca çıkarılan, Uygulama Yönetmelikleri uyarınca kurumumuz tarafından, “Yapılaşma ve Yapı Ruhsatı” izinleri verilmektedir.
Köylerimize, tesislerle ilgili Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüz tarafından 2010 yılı içinde, 215 adet yapılaşma izni, 129 adet yapı ruhsatı ve 73 adet yapı kullanma izni verildi. 2011 yılının ilk dört aylık diliminde ise 105 adet yapılaşma izni, 88 adet yapı ruhsatı ve 25 adet yapı kullanma izin belgesi düzenlendi. İdaremize 2010 ve 2011 yılında yapılan müracaatların incelemesi sonucu, özellikle büyükbaş hayvancılık tesisi yapımı için önemli ölçüde müracaatta bulunulduğu tespit edilmiştir. Köylerimizin, daha planlı bir yapılaşmayla, deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.