Aydın İl Özel İdaresi tarafından il genelindeki köylerde yapılaşmalar denetlenerek, ruhsat ve izin işlemlerine devam ediliyor. Yapılan bu çalışmalarla köylerde, kaçak yapılaşma önlenerek deprem yönetmeliğine uygun hale getiriliyor.
Daha önceki yıllarda Köy Muhtarları ve Bayındırlık ve İskân Müdürlükleri tarafından yapılan yapı ruhsatı ve yapılaşma izin işlemleri 2005 yılında İl Özel İdarelerine devredildi. Aydın İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü il genelindeki tüm köylerde, yapı ruhsatı ve yapılaşma izin işlemlerini gerçekleştiriyor.
2005 yılında yapılan düzenleme ile köy yerleşik alanı sınırı içindeki konut, tarım ve hayvancılık amaçlı depo fonksiyonlarını içeren yapılar için köy nüfusuna kayıtlı ve köyde ikamet eden vatandaşların yapılaşma izni alması zorunlu hale getirildi. Köy yerleşik alanı sınırları dışında ise İl Özel İdaresi yetki ve sorumluluk alanında kalan iskân dışı alanlarda her türlü tesis çalışmalarının yapılabilmesi için yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Köylerde yapılan her türlü yapı yapımını izne bağlı hale gelirken; imar yasasına uygun yapıların yapılması takibe alındı. Kaçak yapılara yüksek miktarda parasal cezalar verileceği ve yasaya uygun olmayan yapıların yıkılması kararlaştırıldı.
Aydın İl Özel İdaresi tarafından il genelinde devam eden yapı denetimleri hakkında bilgiler veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, “Aydın ilimizde çarpık ve izinsiz yapılaşmayı önlemek için 5302 sayılı Özel İdare kanununun ve 3194 sayılı İmar Kanununa ve Yönetmeliği uyarınca kurumumuz tarafından "Yapılaşma ve Yapı Ruhsatı" izinleri verilmektedir. Köylerimize, tesislerle ilgili Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüz tarafından 2010 yılı içinde 215 adet yapılaşma izni, 129 adet yapı ruhsatı ve 73 adet yapı kullanma izni verildi. Köylerimizin, daha planlı bir yapılaşmayla, deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.