İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, büyükşehir statüsü alacak illerin 2013 yılı sonunda yapılacak nüfus sayımı esas alınarak belirleneceğini belirterek, ''Bugün itibarıyla 13 ilimiz büyükşehir olabilir gözüküyor. 2013 yılı sonunda belki bir artı bir eksi olabilir, ama bir eksi olacağını tahmin etmiyorum'' dedi.

Bakan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni büyükşehirlerin oluşumu konusunda kamuoyuna yönelik açıklamaları olduğunu, toplam nüfusu 750 bini aşan illerin de büyükşehir statüsüne kavuşturulacağını bildirdiğini belirtti.

Kamuoyu ile paylaşılan bu görüş doğrultusunda İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Şahin, ''Nüfusu 750 bini aşan il sayısı 13'ü buldu. 2011 sonu itibarıyla nüfusu 750 bini aşan şehir sayısı 13, ama bu konudaki kanun değişikliğini henüz yapmadık. 2012 yılı içinde kanun değişikliğini yapmış olacağız. Uygulama 2014 yılında gerçekleşecek'' dedi.

Büyükşehir statüsü alacak iller için nüfus kriteri olarak 2013 yılında yapılacak nüfus sayımının dikkate alınacağını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

''Kriter olarak 2013 yılı 31 Aralık tarihindeki nüfus sayımları esas alınacak. Bugün itibarıyla 13 ilimiz büyükşehire dönüşebilir gözüküyor. 2013 yılı sonunda belki bir artı bir eksi olabilir. Bir eksi olacağını pek tahmin etmiyorum, ama bir iki daha artı olabilir. Bu konudaki yasal çalışmalar bu sene gerçekleşecek.''

-Ekonomik kriz yaşayan ülkelerden kaçak işçi göçü beklentisi-

Bakan Şahin, yabancıların Türkiye'de legal, illegal çalışmaları konusunun uluslararası standartlarda, Birleşmiş Milletler İltica ve Mülteciler Komiserliğinin ilkelerine uygun bir şekilde yönetilmesi için de çalışma yaptıklarını duyurdu.

Türkiye'ye komşu ülkelerin yanı sıra Orta Asya ve Afrika'nın değişik ülkelerinden ziyaret amaçlı gelip, kaçak ya da legal olarak iş gücüne katılan çok sayıda kişinin bulunduğuna işaret eden Şahin, şunları söyledi:

''Ekonomik krize bağlı olarak başka komşu ülkelerden bu legal, illegal iş gücü katılımı olabilir, ama bu bütün bu nüfus hareketlerini yönetmek üzere Bakanlığımızın halen var olan çalışmalarını daha düzenli hale getirmek için Yabancılar Uluslararası Koruma Kanunu tasarısı hazırlandı, yakında Meclis'e intikal etmiş olacak. Bu sene içerisinde göç ve iltica konusu, yabancıların Türkiye'de legal, illegal çalışmaları konusu, uluslararası standartlarda Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliğinin ilkelerine uygun bir düzene, bir yönetime kavuşmuş olacak.''

-Köye geri dönüş için 17 milyon 655 bin liralık ödenek-

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terör olayları nedeniyle boşalan köylere geri dönüşün teşvik edilmesi için başlatılan çalışmaların da devam ettiğini, bu doğrultuda uygulanacak projelerde kullanılmak üzere 2012 yılı için 17 milyon 655 bin liralık ödenek ayrıldığını bildirdi.

Şahin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 14 ilde, 386 bin 360 vatandaşın terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları yerlerden göç etmek durumunda kaldığını, bu vatandaşlardan gönüllü olarak dönmek isteyenlerin dönüşlerinin kolaylaştırılması, dönmek istemeyenlerin ise şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını anlattı.

Köylerin boşaltılmasını ''talihsizlik'' olarak değerlendirdiğini ifade eden Şahin, ''O yanlışı telafi etmek için daha sonra çıkarılan yasayla köye geri dönüşü teşvik edici, köy alanlarında rehabilitasyonu sağlayıcı, hem köyü yeniden imar etmek hem de köye dönenleri desteklemek amacıyla Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi uygulamaya konulmuştur'' dedi.

Proje kapsamında daha önce konut yapımı ve konut yapımına yönelik inşaat malzemeleri verilmesi, köylerde tahrip olan okul, sağlık ocağı ve camilerin onarılarak kullanılır hale getirilmesi ve köy altyapısının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları kapsadığını, bu çalışmaların ardından 187 bin 861 vatandaşın eskiden yaşadığı köyüne dönüş yaptığını anlatan Şahin, şöyle devam etti:

''Köyden ayrılan insanların, köy yöneticilerinin, köyün önder insanlarının bir kısmı bugün hayatta değildir. Birçok genç, o köyde değil ailesinin gitmek durumunda olduğu şehirde doğmuştur. İyi veya kötü şartlarda yeni yerleştiği alanda yaşamaktadır. Dolayısıyla tekrar köye dönüş konusunda çok büyük bir istek söz konusu değildir, ama dönmek isteyenler var ve dönmektedirler. Geri dönüşü daha da teşvik etmeyi düşünüyoruz.''

Köylerine geri dönmek istemeyen vatandaşlara yönelik yaşadıkları şehirlere uyum sağlamaları için sosyal içerikli proje ve faaliyetlerin uygulanmasına ağırlık verilmeye başlandığını bildiren Şahin, şu bilgiyi verdi:

''Bu kapsamda Bakanlığımızca, 2009-2011 yıllarında valilik ve kaymakamlıklarca sunulan 87 proje desteklenmiştir. Bu projelerden 51'i tamamlanmış, 36 proje ise halen devam etmektedir. Bu projelerin dağılımına baktığımızda, 22 öğrenci yurdu projesi, 4 meslek edindirme ve istihdama yönelik proje, 11 adet tarım ve hayvancılıkla ilgili proje, 4 adet köy altyapısına yönelik proje ve 46 adet sosyal içerikli, toplum merkezi, gençlik merkezi, kadın ve çocuk eğitim merkezi, öğrenci etüt binaları, spor kompleksi gibi projelerden oluşmaktadır.''

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, kentlerin tarihi dokusu ve yerel mimarisine uygun yeni hükümet konaklarının yapılacağını belirterek, ''2012 yılı sonunda 14 hükümet konağının yapımının bitirilerek hizmete açılmasını arzuluyoruz. Yeni hükümet konakları, yerel mimari özelliklerini öne alan ve bölgesel mimari özelliklerini de yansıtan yapıda olacak'' dedi.

Bakan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan, bugün de hala bir kısmı ayakta olan çok özel mimariye sahip hükümet konaklarının bulunduğunu belirtti.

Özellikle Cumhuriyet döneminin başlangıcında çok özgün mimaride hükümet konakları yapıldığını, ancak daha sonraki yıllarda yapılan hükümet konaklarında mimari açıdan sıkıntılar bulunduğunu söyleyen Şahin, hızlı yapılaşma ve nüfus artışına bağlı olarak Cumhuriyet döneminden sonra yapılan hükümet konaklarının tam anlamıyla ihtiyaca cevap vermediğini vurguladı.

Şahin, bu durumu fark eden hükümetin, 2009 yılından itibaren yapılan hükümet konaklarının daha özgün mimaride inşa edilmesi için çalışma başlattığını anımsattı.

2009 yılından bugüne kadar değişik sayıda farklı mimari özelliklerde, özellikle yerel mimari özelliklerini öne alan ve bölgesel mimari özelliklerini de yansıtan hükümet konakları yapıldığını anlatan Şahin, ''Binaların mimarisini geliştirdik, geliştirmeye de devam ediyoruz. 2009'da 14, 2010'da 16 hükümet konağını, 2011'de 15 hükümet konağını hizmete aldık. 2012 yılı yatırım programında 17 adedi yeni olmak üzere toplam 67 hükümet konağı bulunmaktadır. 2012 yılı sonu itibarıyla 14 hükümet konağının yapımının bitirilerek hizmete açılmasını arzuluyoruz'' dedi.

Türkiye'de 892 ilçe ve 81'i ilde olmak üzere binin üzerinde hükümet konağı bulunduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti:

''Vatandaşımıza hizmet veren merkez adresler olarak, 15-17 sayılarında hükümet konaklarının yeniden yapılması veya yenilenmesi, ihtiyacı karşılayacak gibi gözükmüyor. Bir taraftan zaman içerisinde hükümet konakları inşaat sayısını artırarak, daha önemlisi insan baktığında ruhunu ferahlatan ve 'iyi ki bu bina burada var' dedirtecek, bulundukları şehirlere artı kimlik kazandıran özellikte binalar yapmaya gayret ediyoruz. İlgili bakanlıklarımızla, üniversitelerimizle ve yereldeki mimar, şehir planlayıcılarla görüşerek, bu bağlamda geliştirdiğimiz projelerimiz var.''

Yeni yapılacak hükümet konaklarının proje resimlerini de paylaşan Şahin, bu projeler arasında en özgün mimaride olan hükümet konaklarından birinin bir dönem kendisinin de kaymakam olarak görev yaptığı, Cizre Hükümet Konağı binası olacağını belirterek, bu sene temeli atılması planlanan bu hükümet konağının, Artukoğulları döneminin mimari özelliklerini yansıtan bir proje olarak uygulanacağına işaret etti.

-''Köylerin makus talihi KÖYDES ile yok ediliyor''-

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, köylerin altyapısının iyileştirilmesine yönelik 2005 yılından beri uygulanan KÖYDES Projesi kapsamında yapılan yatırımlarla ilgili de değerlendirmede bulundu.

KÖYDES Projesi'nin, Maliye Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri, hükümetin öncelikli projelerinden biri olduğunu ifade eden Şahin, şöyle dedi:

''KÖYDES, son derece efektif projedir, ayrılmış kaynağı bürokratik aşınmalara maruz kalmadan, doğrudan hizmete dönüştüğü projedir ve amacı Türkiye'de köyün makus talihini yok etmeye yönelik projedir. KÖYDES, 'orada bir köy var, o köy bizim köyümüz, gitsek de gitmesek de' şiirini artık öteleyen, köy şehir arasındaki hizmet farkını azaltan bir projedir. Köyü özendiren, köye dönüşün altyapısın hazırlayan, toplumsal dönüşümü sağlayıcı projedir.''

KÖYDES kapsamında yapılan altyapı yatırımları için bugüne kadar 7,5 milyar liraya yakın kaynak tahsis edildiğini, yol altyapısının yüzde 99'unun ham olarak tamamlandığını, asfalt olarak da büyük ölçüde mesafe alındığını belirten Şahin, şöyle devam etti:

''Çok değil, bundan 10 yıl öncesine kadar köyünün yolunu yapmak için bir greyder peşinde Ankara'nın yollarını aşındıran muhtarlarımız o günleri asla unutmuyorlar. Muhtarlarımız, zaman zaman yaşadıklarını anlatırlar. İşte iktidarlarımız döneminde, yıllardır ihmal edilen ya da hak ettiği yatırımları tam olarak alamayan köylerimizin mağduriyetinin giderilmesi, hayat kalitesinin artırılması, ekonomik ve sosyal gelişimin sağlanması amacıyla uygulanan KÖYDES Projesi kapsamında, 2005'te 200 milyon, 2006'da 2 milyar, 2007'de 2 milyar, 2008'de 500 milyon, 2009'da 500 milyon, 2010'da 1 milyar 550 milyon ve 2011 yılında 550 milyon liralık harcama yapılırken, bu yıl da KÖYDES'e 550 milyon liralık ödenek ayırdık.''

2011 yılı sonu itibarıyla, KÖYDES Projesi kapsamında köylere 92 bin 101 kilometre asfalt, 2 bin 252 kilometre beton, 70 bin 751 kilometre stabilize, bin 658 kilometre ham ve 5 bin 266 kilometre tesviye olmak üzere toplam 172 bin 28 kilometre yol yaptıklarına dikkati çeken Şahin, proje kapsamında ayrıca 26 bin 752 kilometre köy yolu onarımı, 8 milyon 925 bin 906 metrekare parke yol, 32 bin 691 adet menfez ve bin 161 adet köprü yapımını tamamladıklarını bildirdi.

KÖYDES kapsamında yapılan bu yatırımların ardından Türkiye genelindeki köy yolu ağının 134 bin 732 kilometresinin asfalt ve beton yol standardına ulaştırılmış olduğuna işaret eden Şahin, yine bu proje ile içme suyuna sahip yerleşim yeri oranının yüzde 98'7'ye ulaştığını anlattı.

Şahin, önümüzdeki dönemde de KÖYDES kapsamında köylerde altyapı eksikliklerinin tamamlanmasının ardından, yeni bir adım daha atarak sosyal projelerin uygulanmasını planladıklarını sözlerine ekledi.