İçişleri Bakanı Beşir Atalay, köy ve mahalle muhtarlarının koşullarında iyileştirme yapılmasını sağlayacak kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu söyledi.

Atalay, TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı. Sivil toplum kuruluşlarının faaliyet ve eylemlerinin, suç teşkil etmediği, kanunla çizilen sınırlar içerisinde kaldığı sürece serbest olduğunu belirten Atalay, sınırların aşılması durumunda cezaları uygulayacak mercilerin ilgili kanunlarla belirlendiğini anımsattı.

Türkiye'de, suçla çok yönlü mücadele etme prensibinin esas alındığını belirten Atalay, ''Buna göre, geliştirdiğimiz ve faydalı olacağını düşündüğümüz Toplum Destekli Polislik Projesi, Güvenli Okul Güvenli Eğitim Projesi, Risk Altındaki Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi Projesi ve Polisin Asayiş Suçlarıyla Mücadele Projesi mevcuttur. Bu projelerde temel amaç, suç işlemeye sebep olduğu değerlendirilen faktörlerin bireyler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve sosyalleşmeyi temin etmektir'' diye konuştu.

Atalay, bir başka soruyu yanıtlarken, gönüllü köy korucularına sosyal güvenlik ve mali haklar tanınmasıyla ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi.

Polislerin ve il emniyet müdürlerinin özlük haklarına ilişkin soruya Atalay, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda emniyet hizmetleri sınıfının da yer aldığını hatırlattı. Atalay, anayasal statüleri gereği genel kamu personeli sistemi dışında tutulan bazı meslek grupları haricinde emniyet hizmetleri sınıfı personelinin genel sistem dışına çıkarılması yönünde bir düzenleme yapılmasının öngörülmediğini söyledi. Atalay, ''Ocak 2003 ve Mayıs 2009 dönemlerinde yapılan düzenlemelerle emniyet hizmetleri sınıfında yer alan personelin maaşlarında ortalama yüzde 142 oranında artış sağlanmıştır. Aynı dönemde emekli polis memurlarının maaşlarında da yaklaşık yüzde 123 oranında artış sağlanmıştır'' diye konuştu.

Emniyet hizmet sınıfında, ek ödemelerle yaşanan ücret dengesizliğinin önemli oranlarda giderildiğine dikkati çeken Atalay, polisin zorlu çalışma koşulları gözönüne alındığında düzenlemelerin yeterli olmadığını bildiklerini ifade etti. Atalay, bu nedenle gelecek dönemlerde bütçe imkanları çerçevesinde emniyet sınıfının ücretlerinde iyileştirme yapılmasının daima düşünüleceğini belirtti.

-MUHTAR MAAŞLARI-

Atalay, köy ve mahalle muhtarlarına geçmişte 3000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonrasında bulunan miktarda aylık ödenek verildiğini hatırlattı. Atalay, şöyle devam etti:

''2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili yasada düzenlenen hükme istinaden 3000 olan gösterge rakamı 6000'e çıkarılmış dolayısıyla muhtar ödenekleri iki kat artırılmıştır. Ayrıca, şu anda İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, Bakanlar Kurulu'na sunulan Köy Kanunu Tasarısı üzerinde çalışılıyor, yakın zamanda Meclise intikal edecek. Burada köy ve mahalle muhtarlarımızla ilgili daha farklı bir iyileştirme, sistemi tamamen değiştirme yönünde bir teklifi de getireceğiz.''

Türkiye'de 388 sulama birliği bulunduğunu, bu birliklerde 4 bin 622 personelin görev yaptığını kaydeden Atalay, birliklerin çeşitli kurumlara ve personel giderleri olmak üzere toplam 276 milyon lira borcu bulunduğunu ifade etti.

A.A.