Kötü vince rastlanırsa bu firmaya 5 bin ile 50 bin lira arasında para cezası verilirken, şirket gerekirse ticaretten men edilecek.

Yine kötü vinç ürettiği veya sattığı belirlenen firma, ulusal medyada 'ben uygunsuz ve güvensiz ürün ürettim' diye kendi aleyhine paralı ilan verecek. Denetimlerde küçük risk tespit edilen firmalara, eksikliklerini tamamlaması için 1 ay süre verilecek, tamamlamayana ceza kesilecek.

Denetimleri Sanayi ve Çalışma bakanlıkları ile Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türk Standartları Enstitüsü yürütecek. 23 Mayıs'ta başlayacak 'piyasa gözetim ve denetim uygulaması' öncesi bir açıklama yapan İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy, denetime destek verdi.

Son yıllarda derneğe, sektörün yüzde 40'ına yönelik 'uygunsuz ürün' şikayetleri geldiğine dikkat çeken Faruk Aksoy, "Piyasada kalitesiz, güvensiz, CE standartsız, uygunsuz üretim yaparak haksız rekabet oluşturan firmalarımız var. Bu firmalar sektörümüzü baltalıyor. Bu hem iç hem de dış piyasada sektörümüzü olumsuz etkiliyor.

Denetimler sektör için Acil Eylem Planı niteliği taşıyor." dedi. Denetimi 81 ilde Sanayi Bakanlığı'na bağlı 500 denetmen yapacak. İlk etapta, denetimlerde 300 firma gözetim altına alınacak. Türkiye'de yaklaşık 10 bin adet vinç, portal, gezer, kule ve mobil vinç kullanılıyor.