İsrail Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye ile İsrail arasında son bir yıl içinde yaşanan kötü gelişmelerin geride kaldığını söyledi. Barak, “Bölgenin barış ve istikrarı için şu anda iki ülke arasında işbirliği açısından yeni bir seviyeye ulaştık” dedi. Barak, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon"un, Türk büyükelçisine yönelik davranışını ise hata olarak nitelendirdi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, askeri törenle karşıladığı Barak"ın ziyaretinin İsrail"in Türkiye"ye verdiği önemi göstermesi açısından dikkate alınması gerektiğini belirtti. Gönül, savunma sanayii alanında 13 projenin tamamlandığını, 6 projenin ise devam ettiğini söyledi.

Geride bıraktık
İngilizce başladığı konuşmasını İbranice sürdüren Barak, iki ülke ilişkilerine büyük önem atfettiklerini vurgulayarak, “Bu ilişkilerin daha da derinleşmesini ve güçlenmesini umuyoruz” dedi.
Bölge ülkelerinin de Türkiye gibi davranması durumunda Ortadoğu"da barışı sağlamanın daha kolay olacağına işaret eden Barak, Bakan Vecdi Gönül"ü İsrail"e davet ettiğini söyledi.
Barak, “Türkiye bölgede gerçekten çok önem taşıyor. Bu sene Türkiye ve İsrail ilişkilerinde bazı farklı gelişmeler oldu, iyi ve kötü olarak. Ancak, biz bunları gerimizde bıraktık ve şu anda iki ülke arasında işbirliği açısından yeni bir seviyeye ulaştık, bölgenin genel anlamda barış ve istikrarı için...” diye konuştu.
Barak, Ayalon"un davranışı ile “Büyükelçinizi sınır dışı edebiliriz” açıklamasının sorulması üzerine, “Zannediyorum ki İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı özürlerini iletmişti. Bir hata oldu ve bu anlamda diplomatik ilişkilerin her zaman diplomasi kurallarına göre işletilmesi gerekir” dedi.
Gönül de “Türkiye, İsrail"i hâlâ müttefik olarak değerlendiriyor mu?” sorusuna, “Aynı çıkarlarımız var. Biz stratejik müttefikleriz. İsrail ile her alanda işbirliği yapmak isteriz” karşılığını verdi./milliyet