Türk Hava Yolları ile Güney Kore"nin önde gelen havayolu şirketi Asiana Airlines arasında karşılıklı kod paylaşım anlaşmasının imza töreninde konuşan THY Genel Müdürü Temel Kotil “ Asian Airlines"ın İstanbul seferlerine başlamasının yanı sıra diğer havayollarının da ABD ve Uzakdoğu"dan İstanbul"a direkt uçma konusunda ilgileri artıyor. İstanbul"a artık üçüncü havaalanı şart” dedi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Asiana Airlines"ın 13 yıl aradan sonra İstanbul"a yeniden seferlere başlamasının ve her iki hava yolu arasında kod paylaşımının başlamasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Temel Kotil “ 13 yıl öncesine kadar Asiana Airlines"ın Türkiye"ye seferleri vardı. Ancak daha sonra durduruldu. Asiana Airlines"ın İstanbul"a gelmesi İstanbul"un dünya havacılığında bir hub olarak öneminin arttığına işaret ediyor. Diğer havayollarının da, ABD ve Uzakdoğu"dan da İstanbul"a doğrudan sefer yapma konusunda ilgisi artıyor. Bu ilgi İstanbul"un havacılıkta önemli bir merkez olma yolunda hızla ilerlediğini gösteriyor” dedi.

“-İSTANBUL'A ÜÇÜNCÜ HAVAYOLU ŞART”-

Temel Kotil,İstanbul"a yönelik hava trafiğinin artmasına da dikkat çekerek “İstanbul"un bir hub olarak gelişmesi üçüncü havayolunun yapımına ve bu konuda Hükümetimizin üçüncü havaalanı projesine de katkıda bulunacak inancındayım. Üçüncü havaalanı projesinin bir an başlamasını bekliyoruz. İnşallah yakında başlanır. Üçüncü havaalanının yapılması hem Türk havacılığına hem dünya havacılığına önemli bir katkı yapacaktır” diye konuştu.İstanbul ile Güney Kore arasında dört yıl öncesinde haftada sadece 3 sefer yapıldığını hatırlatan Temel Kotil “ Şimdi Asiana Airlines"ın 3 ve THY"nin de 7 sefer olmak üzere toplam sefer sayısı 10"a çıktı. Burada dört katlık bir büyüme var. Asiana Airlines"ın da artık hergün sefer yapmasını bekliyoruz”ifadesini kullandı.

-THY YOLCULARINI KORE ŞEHİTLERİNİN ŞEHRİ PUSAN"A TAŞIYACAK-

İki havayolu arasındaki kod anlaşmasına da değinen Temel Kotil “Asiana Airlines Star Alliance içinde beş yıldızlı iki havayolundan birisi.Aynı zamanda Uzakdoğu"nun da parlayan yıldızı.

Anlaşma gereği biz Asiana Airlines"ın Türkiye"ye getirdiği yolcuların iç hatlarda Ankara,İzmir ve Kayseri"ye uçuşlarını yapacağız.Dış hatlarda da Nairobi uçuşlarını gerçekleştireceğiz. Asiana Airlines ise THY"nin Avustralya Sydney yolcularını taşıyacak.

Ayrıca Seul"dan Pusan"a bizim yolcuları götürecek.Pusan"ın iki özelliği var. Birincisi önemli bir endüstri ve ticaret merkezi olması. Diğer önemli özelliği de Pusan"ın Kore Şehitlerimizin mezarlarının ve şehitliğinin bulunduğu kent olması. Bu açıdan Pusan bizim için önemli” dedi.

Toplantıda kod paylaşım anlaşmasıyla ilgili görüşlerini ifade eden Asiana Airlines CEO"su Young-Doo Yoon da hem yeni serlerin başlaması hem de kod paylaşım anlaşmasıyla THY ile stratejik bir ortaklık aşamasına geçtiklerini belirterek “ Kod paylaşımı daha fazla sinerji yaratacak ve iki ülke arasındaki trafiğin artmasının herkese büyük faydası olacak. Ve her iki havayolunun da piyasadaki gücü ve pazar payları da bundan olumlu etkilenecek. Ayrıca aramızdaki bu özel bağın güçlenmesi sayesinde ülkelerimiz daha da birbirine yaklaşacaktır” dedi.