AK Parti'nin diplomat kurmaylarından Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, WikiLeaks belgeleriyle ilgili öncelik muhatabın ABD olduğunu söyledi.

Yakış'ın dünyanın gündemini değiştiren yazışmalarla ilgili değerlendirmeleri özetle şöyle:


- Bizim Amerikalılar tarafından nasıl algılandığımızı görmek açısından eleştirileri bile bir kazanç olarak görmek lazım. Övücü olan kısmını biz para versek yazdıramazdık. Bir laf vardır, 'Gerçek olan algılamadır' diye. ABD'nin bizi nasıl algıladığını kendi yazdıklarından öğrenmiş olduk.


BİLEREK SIZDIRMA UZAK İHTİMAL
- Sayın Başbakanımız hakkında söylenenlerin hiçbiri, onun kamuoyundaki imajını olumsuz etkilemez. Aksine güçlendirecektir. İsviçre'deki hesabın bir söylenti olduğu zaten belgelere yansıtılış tarzından belli. Büyükelçi, önüne gelen böyle bir şeyi 'Nereden çıkarıyorsunuz' diye geri çevirmeliydi.

- Bir ülke, kendisine bu kadar zarar verecek bir ifşaata 1-2 tane stratejik hedefine ulaşmak uğruna rıza göstermez diye düşünüyorum. Bu ifşaatların ABD'ye, birçok ülkeyle olan ilişkilerine verdiği zararın büyüklüğünü düşünürsek, bunları bilerek sızdırmasını uzak bir ihtimal olarak görüyorum.

- İsrail devleti veya istihbarat elemanlarının, ABD'ye bu kadar büyük zarar verecek bir işin ifşasına aracılık edebileceklerine inanmak istemiyorum. İsraillilerin bu ifşaata önayak oldukları ortaya çıkarsa, ABD ile ilişkileri çok fazla zarar görür.
- Ben buna bir 'yol kazası' olarak bakılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim. Bir uçağın düşmesiyle uçakla seyahatten vazgeçilmez.
- Mutlaka köstebek aranmalıdır. Bu süreçte rol oynamış herkesin ortaya çıkarılması lazım.