New York'un Columbia Üniversitesi"nde “Türkiye"-nin Yeni Anayasa Taslağı” konulu bir konferans düzenlendi.Konferansın ilk oturumuna AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Mehmet Fırat ve Prof. Dr. Ergun Özbudun konuşmacı olarak katıldı.

Fırat bugünkü anayasanın “egemenlik” alanında sorun yaşadığını ifade ederek “Bu kapsamda egemenliğin seçilmiş milletvekilleri yerine seçilmemiş kurumlar tarafından kullanılması sorunu olduğunu, egemenliğin yasama, yönetim ve yargı tarafından değil YÖK, RTÜK, MGK, Anayasa Mahkemesi gibi kurumlar tarafından kullanılması sorunu bulunduğunu” söyledi.

Fırat, din derslerinin zorunlu olmak yerine “velilerin isteğinin esas alınması” uygulamasına geçilmesi taraftarı olduklarını, bunun da anayasa değişikliği yapmadan, pratikte reformla gerçekleşmesi çalışmaları olduğunu belirtti.

Köşk"ün geniş yetkileri var

Prof. Dr. Özbudun da yeni anayasa taslağı hazırlama görevinin Başbakan Erdoğan tarafından kendisinin başında olduğu 6 kişilik bir heyete verildiğini anımsattı. Özbudun, Anayasa"nın, Anayasa Mahkemesi, MGK gibi halk tarafından seçilmemiş kurumlara verdiği yetkilerin dışında Cumhurbaşkanı"nı da özellikle “yargı mensupları ve öğretim üyelerinin tayinleri” konusunda geniş yetkilerle donattığını belirtti. Cumhurbaşkanı"nın “hesap verme ve Meclis"e karşı sorumlu olma konusunda” yükümlülüğü olmadığından da söz eden Özbudun “Cumhurbaşkanı"na fazla yetki veren bu anlayışı değiştirip, yetkilerini azaltacağız” dedi.

Özbudun, Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde Anayasa Mahkemesi"nin verdiği kararın “yasal bir skandal” olduğunu belirterek, kararın siyasi nitelik taşıdığını da ifade etti.

Özbudun, üniversitelerde türban takan kızların da laik sisteme zararları olmadığını belirtti. Lise ve orta öğretimle ilgili bir soru üzerine ise 18 yaşından küçük kızların üniversiteli genç kızlar gibi “özgürce” karar almalarının mümkün olmayabileceğinden söz etti.