BBC, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı"nda verilecek olan resepsiyonun türban yasağına meydan okuduğu yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda İslami türban giyilmesi üzerindeki kısıtlamalara sembolik bir meydan okuma başlattığını belirten BBC News, “Abdullah Gül geçmişte iki resepsiyon vermişti, böylece laik kamu görevlileri ve askeri kadro, başörtüsü giyen eşiyle el sıkışmak zorunda kalmadı” dedi.

Bu hareketin “Hükümetin kendisine giderek arkan güveninin kısıtlamaları altüst edebileceğini gösterdiği” yorumuna yer veren BBC, Yargıtay"ın anayasa ihlallerine karşı hükümeti uyarmasını da hatırlattı.

BBC üniversitelerde türban yasağının yumuşatıldığını, türban konusunun Türkiye"de büyük bir sorun olduğunu, Atatürk tarafından çağdaş Türkiye"nin kuruluşunun simgesi Ankara"da sadece bir resepsiyon verilmesi kararının katı laikleri bir çelişkiyle karşı karşıya bıraktığını savunurken, “Katılırlarsa Bayan Gül"ün elini sıkmak zorunda kalacaklar, resmi olarak türbanla resmi bir etkinliğe katılma hakkını tanımış olacaklar; uzak dururlarsa yılın en önemli ulusal anma törenini hiçe sayacaklar” yorumunu yaptı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu"nun Hayrünnisa Gül"ün türban giymesinin kendilerini ilgilendirmediğine ilişkin sözleri ile “Bayramı halkın arasında kutlayacağım” açıklamasını anımsatan BBC News, askerlerin yarım saat önce kendi resepsiyonlarını düzenleyeceklerini, üst düzey komutanların ikinci resepsiyonu kaçırabileceklerini iddia etti.

BBC, “Cumhurbaşkanının meydan okuma kararı hükümetin, türban üzerindeki kısıtlamaları alt üst edebilecek, artan güveninin bir işareti, bu muhafazakâr destekçilerinin de uzun süredir talep ettikleri birşey. Laik Türkler yasağın kaldırılmasının Türk toplumunu İslamizasyona kaydırmaya başlatmasından korkuyor. Hükümet bu gibi korkuları temelsiz oldukları gerekçesiyle sürekli reddediyor” dedi.