Ben geneleve gittim, orada prezervatif kullanmadan ilişkiye girdim. Şimdi korkuyorum bir hastalığa yakalandım diye. Birkaç gündür belim de ağrımaya başladı. Bel soğukluğunda insanın beli ağrır mı?
Belsoğukluğu hastalığının ismi bel ağrısından gelmiyor. Yani buradaki bel kelimesi bildiğimiz bel kelimesi değil. Hani halk arasında bir özdeyiş vardır. Eline, diline ve beline sahip olacaksın. İşte buradaki bel kelimesi kastediliyor. İlişkiye gireli kaç gün oldu yazmamışsınız. Ancak belsoğukluğu birkaç günde bulgu vermez. Belsoğukluğunda en çok görülen şikayet penisin ucundan iltihabi akıntı gelmesidir. Çoğu zaman iç çamaşırında leke bırakır. Hastalığın kesin teşhisi için meni ve idrar tahlili gerekir. Bu nedenle böyle bir şüpheniz varsa bir üroloji uzmanına başvurup, gerekli tahlilleri yaptırmanız gerekir.

Bir süre önce istenmeyen bir gebelik yaşadım ve kürtaj oldum. Şimdi gebe kalmak istiyorum. Ne kadar zaman sonra yeniden gebe kalabilirim?
Kürtajdan sonra iki aylık bir dinlenme süresi yeterlidir.

44 yaşında bir kadınım. Son 4- 5 aydır düzensiz adet görüyorum. Bunlar menopoz belirtileri olabilir mi?
Böyle ihtimaliniz var, ancak her adet gecikmesi veya düzensizliği menopoz belirtisi değildir. Kesin karar için mutlaka hormon tahlili yaptırmanız gerekir.

Kız arkadaşım, kızlık zarının çok esnek olduğunu ve ancak doğumda yırtılacağını söyledi. Bunun doğru olup olmadığını nasıl anlarım?
Bu durum ancak jinekolojik muayene ile anlaşılabilir.

İlişkiden sonra sperm kadının vücudunda kalır mı, yoksa dışarıya çıkar mı?
Cinsel ilişki sonra sperm hücreleri hareket ederek kadının rahmine doğru ilerlemektedir, eğer uygun zaman ise yumurta döllenmektedir. İlişki sonrası meninin bir kısmı kadının vajeninden geri gelebilir. Bu bir problem olarak görülmemeli.

Merhaba, hamile kalmak için en uygun günler hangileridir?
Gebe kalmak için en uygun günler, adetin 14- 15. günleridir. Bu günlerde olasılık yüksektir.

İSTEKSİZLİK TEDAVİSİ
28 yaşında bir kadınım. Bir yıllık evliyim. Evlendiğimiz andan beri ilişki sırasında çok ağrı duyuyorum. Bu nedenle hiç ilişkiye girmek istemiyorum. Eşim epey anlayışlı davranmasına rağmen süre uzadıkça sıkıntılar olmaya başladı. Benim için bir tedavi önerir misiniz?
Öncelikle yapılması gereken bir jinekolojik muayeneden geçmeniz. Sorununuz bedensel mi, ruhsal mı ona karar vermek için bu muayene şart. Muayene sonucuna göre gerekli tedavi uygulanacaktır.

EŞİNİZLE ORTAK BİR YOL BULUN
İki yıllık evli bir erkeğim. Eşim ilişki sonrasında hemen banyoya gidip vajen bölgesini yıkıyor. Oysa ben biraz yanımda yatmasını istiyorum. Bunun sağlık açısından gerekli olduğunu söylüyor. Bu konudaki yorumunuz nedir?
Eğer gebelik düşünüyor iseniz, cinsel ilişki sonrası vajene boşalan meninin sıvılaşması ve hareketli spermlerin rahim ağzından geçebilmesi için ortalama yarım saatlik bir dinlenme süreci gebelik şansını artırır. Bunu eşinizle konuşmanız ve ortak bir yol bulmanız en uygunu olacaktır.

DOKTORA GÜVENİN
24 yaşında bekar bir kadınım. Adet düzensizliği nedeniyle doktora gittim. Doktor ultrasonla baktı ve bende kist olduğunu söyledi. Bunun için bana bir doğum kontrol hapı verdi. Ayrıca bir hormon tahlili yaptırmamı istedi. Bu kistim bu haplarla geçer mi? Bana ne önerirsiniz?
Muayene bulgularınızı bilmeden ve tahlil sonuçlarını görmeden sorularınıza cevap vermek çok güçtür. Muayene olduğunuz hekiminiz muayene sonucuna göre bu tedaviye başladığına göre ona güvenmekte fayda var. Eğer kafanızda bir şüphe varsa ya da hekiminizin açıklamaları sizi yeterince tatmin etmedi ise, başka bir hekimden görüş alabilirsiniz. Bu sizin en doğal hakkınız...

VAJİNAL AKINTI HASTALIK BELİRTİSİ DEĞİL
Cinsel ilişki sonrasında benden eşime kremsi kokusuz bir sıvı bulaşıyor. Önceleri spermlerin kalan son kısmı olarak düşünmüştüm. Ama şimdi bir hastalık akıntısı olmasından korkuyorum. Ne yapmam gerekir? Mantar hastalığının başka belirtileri de var mıdır?
Vajinal akıntı her zaman hastalık göstergesi değildir. Düzenli muayene oluyorsanız ve bir sorun yoksa endişe etmenize gerek yok. Ancak yakın zamanda muayene olmamış iseniz, muayene olmanızı ve vajinal akıntıdan mikroskobik inceleme yapılmasını tavsiye ederim.

HEMEN HAMİLE KALINMAZ
Kız arkadaşımla cinsel ilişki sırasında prezervatif içine boşaldım, ama prezervatifi çıkarttığımda yırtıldığını gördüm. Eczaneden gebelik testi aldık, sonuç negatif çıktı. Bu teste güvenebilir miyiz?
Gebe olunup olunmadığı ilişkiden hemen sonra anlaşılmaz. Gebelik testleri güvenilirdir. Adet gecikmesi olursa yeniden test yaptırın.

DÜŞÜK OLABİLİR DİKKAT
7 aylık hamileyim. Bir buçuk ay önce kanamam oldu. Bir gün sonra geçti. Bu kanamanın bebeğim üzerinde bir etkisi olmuş olabilir mi?
Gebeliğin geçirdiği kanama, geç düşük tehdidi kanaması olabilir. Bebeğin eşinin (plesanta) yerinden ayrılmadığı ve rahim ağzı çevresine yerleşik olmadığı durumlarda gebeliğin seyri ve doğumda bir olumsuzluk olmaz. Bebekte bir olumsuzluk yaratmaz. Bu kanamalar gebeliğin sürdürebilirliğini etkiler.