Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, "118 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Türkiye'de denetimli serbestlik sistemine geçmeyle birlikte ülke ekonomisine katkı sağlamaya başlanmıştır" dedi.
Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü Koruma Kurulu Eylül ayı toplantısı yapıldı. Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz başkanlığında toplanan Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü Koruma Kurulu toplantısına Nazilli Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürü Özgür Bozat, Polis MYO Müdürü Ahmet Pala, İlçe Emniyet Müdürü Atıf Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan, Nazilli Baro Temsilcisi Av. Ayhan Nuri Ünal, Nazilli Ticaret Odası Başkanı A.Gültekin Kılınç, Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı Enes Öğünçlü, Cezaevi Savcısı Erkan Doğukan, Cezaevi Müdürü Mustafa Can, Nazilli Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Muhlis Sönmez, okul müdürleri, banka müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, birçok Avrupa ülkesinde 100 yıldan fazladır uygulanan denetimli serbestlik sistemi ile ülke ekonomilerine destek sağlandığını ifade ederek “2006 verilerine göre 118 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Türkiye'de denetimli serbestlik sistemine geçmeyle birlikte ülke ekonomisine katkı sağlamaya başlamış, cezaevlerinin yükünü bu şekilde azaltmaya başlamıştır. Kısacası denetimli serbestlik ekonomiye destektir” dedi.
Denetimli Serbestlikte 100. yılını kutlayan İngiltere ile henüz faaliyetlerine yeni başlayan Türkiye"nin karşılaştırıldığı toplantıda konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, “Bazı Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri"nde yüz yılı aşkın bir süredir uygulanmakta olan denetimli serbestlik sistemi, yeni Türk Ceza Kanunu ile hukuk sistemimiz içerisindeki yerini almıştır. Denetimli Serbestlik Kurumu, cezanın infazında hapis ya da para cezasına alternatif olarak düşünülmüştür. Denetimli Serbestlik Kurumu"nun temelini oluşturan kanun ile birlikte ülke genelinde 134 ağır ceza mahkemesinde koruma kurulları oluşturulmuştur. Kanunda belirtilen kurumlar ile birlikte sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı bu koruma kurullarının amacı, ceza infaz kurumundan salıverilenler ile suçtan zarar görenin üzerindeki suçun olumsuz etkisinin azaltılması ve topluma uyumlarının sağlanması amaçlanmaktadır. Denetimli serbestlik ile cezaevlerinin tek çatı altında toplanması ile çalışmaların verimli hale gelmesi sağlanmaktadır. 2006 verilerine göre 118 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Türkiye denetimli serbestlik sistemine geçmeyle birlikte ülke ekonomisine katkı sağlamaya başlamış, cezaevlerinin yükünü bu şekilde azaltmaya başlamıştır. Kısacası denetimli serbestlik ekonomiye destektir. Her yıl binlerce mağdur vatandaşımız cezaevlerinde barınarak devlete verdiği yükü denetimli serbestlik çalışmaları ile azaltmaktadır. Ayrıca mağdurlar iş sahibi olarak kendi ekonomilerine de destek olmaktadır. Bu amaçla yapılan çalışmalarda koruma kuruluna sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumların iyi bir işbirliği içerisinde olmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Toplantıda Nazilli Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü görevlisi Mehmet Konuş tarafından Nazilli Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü ve Koruma Kurulu tarafından bugüne kadar yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar ile mağdur projesinde yapılan çalışmalar hakkında slayt gösterimi eşliğinde bilgi verildi.