Ankara Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Bolu merkezde 1888’de inşa edilen Kızılay Hamamı’nın tarihi eser statüsündeki tescilini kaldırdı.

1990’da koruma kurulu kararıyla tescilli tarihi eser statüsüne alınan hamamın yıkılmasının önündeki engel kalktı. Bolu Belediyesi tarafından yerine otel yapılmak istenen tarihi hamam için hem de koruma kurulu kararıyla yıkım kararı çıkması, Bolu Mimarlar Odası ve çevre örgütleri ayağa kaldırdı.

Karabük Üniversitesi tarafından görevlendirilen Prof. Dr.Aysun Özkese, tescil kararının kaldırılması ile ilgili bir bilirkişi incelemesi yaptı.

Yapının tarihi eser olduğu konusunda şüphe bırakmayacak ayrıntıların yer aldığı inceleme sonucunda “Yapının restitüsyonu yapılarak özgün haline dönüştürülmeli ve özgün işlevini sürdürmeli veya özgün kısımları ortaya çıkartılarak korunmak suretiyle yeni işlev kazandırılarak yaşatılması gerekmektedir’’ denildi.

Arkeolog Nezih Başgelen, “‘Bolu’da 2. Abdülhamid dönemi hamamının yıktırılmak istenmesi, koruma kurulu kararıyla düpedüz bir tarih cinayetidir’’ dedi.